DELA

”Utrensning” blir opera och uruppförs på Finlands nationalopera 2012. Operverket baserar sig på Sofi Oksanens prisbelönta roman med samma namn. Uruppförandet blir i april april 2012. Operan komponeras av den estniskfödde tonsättaren Jüri Reinvere, som också kommer att skriva librettot.
– Jag nappade genast på idén om den nya operan, och avtalet var klart på nolltid. Sofi Oksanens starka roman är ett bra underlag för en opera. Jüri Reinvere är en av sin generations intressantaste kompositörer, och jag är övertygad om att verket blir ett utmärkt inslag i Finlands Nationaloperas repertoar”, säger operachef Mikko Franck.Kreativ
växelverkan
är namnet på en workshop i kreativ kommunikation för gymnasialstadiets elever som skådespelarduon Mikael Rejström och Tobias Zilliacus från teatergruppen Stella Polaris håller i Ålands gymnasiums hörsal i dag kl. 13-15. Arrangör är Nordens institut på Åland.
– Vår förhoppning är att workshopen på ett informativt, roligt och kreativt sätt ska medvetandegöra eleverna om kommunikation, kroppsspråk och olika beteendemönster, skriver Nordens institut i ett pressmeddelande.
Omkring 130 elever är anmälda.
I kväll kl. 19 ger Rejström och Zilliacus i hörsalen en interaktiv föreställning som är öppen för allmänheten. Skådespelarna improviserar korta scener, sånger med mera utgående från publikens förslag.
Föreställningen är gratis för studerande som deltar i workshopen på dagen, övriga betalar en entréavgift på 10 euro.Ett möte mellan
konst och teater
är höstens stora satsning på Bonniers konsthall i Stockholm. ”Scenväxlingar” genomförs i ett unikt samarbete med Dramaten och förenar internationellt tongivande konstnärer med några av Sveriges mest välkända skådespelare.
I ”Scenväxlingar”, som ges mellan 29 september och 9 januari, möter mekanisk teater musikfilm, och datoranimationer går hand i hand med Shakespeare.
– Scenväxlingar tog för mig sin början i iakttagelsen att många bildkonstnärer idag arbetar med teater. Jag stötte på konstnärer som skrev pjäser, arbetade med manus, gjorde verk som var föreställningar eller på andra sätt berörde teaterns värld. I ett brett register, mellan måleri, teckning, film och installation – ofta i ett och samma verk, säger Sara Arrhenius, utställningens kurator och chef för Bonniers konsthall.