DELA

Ungdomsorkestern på turné till Italien

Mariehamns Ungdomsorkester åker på en konsert- och kulturresa till Italien den 16 – 22.06.
– Vi bor i Terracina, en mindre stad, och gör utflykter med guide, bland annat till Pompeji och Rom. Naturligtvis ger vi också konserter. Vi möter tre lokala blåsorkestrar, som vi håller gemensamma konserter med, skriver verksamhetsledaren Krister Norrgrann i ett pressmeddelande. qKulturfondens direktör
får toppjobb i Sverige

Svenska kulturfondens direktör Berndt Arell blir chef för Nationalmuseum och Prins Eugen Waldemarsudde i Stockholm. Sveriges regering beslutade om anställningen på torsdagen.
Arell blev kallad till tjänsten. Han börjar på sitt nya jobb vid årsskiftet.
Berndt Arell tillträdde som direktör för Svenska kulturfonden den 1 april ifjol. Före det var han chef för museet för nutidskonst Kiasma.
– Min tid vid Svenska kulturfonden, som blev kort, har varit en tid av stora utmaningar och spännande verksamhetsfält. Fonden är av kolossal betydelse för det finlandssvenska. Som samhällsutvecklingen och debatten ser ut nu kommer fondens betydelse att bli allt större, säger Arell i ett pressmeddelande.
Kulturfonden beslutar om hur en ny direktör ska rekryteras i augusti. Styrelseordföranden Björn Teir utgår från att den nya direktören tillträder vid årsskiftet. (FNB)Johan Aura ny chef för
Svenska folkskolans vänner

Pedagogie magister Johan Aura blir ny kanslichef för Svenska folkskolans vänner. Aura, född 1972, är nu direktör för den svenskspråkiga utbildningen på Utbildningsstyrelsen, meddelar FNB.
–Jag har många visioner och vill alltid utveckla den verksamhet jag leder. Även om jag tror starkt på mina egna idéer så är jag öppen för nya idéer och uppbyggande kritik, säger Aura i ett pressmeddelande.
Vidare säger Aura att han tror på öppen kommunikation och bra samarbete. Han är säker på att kunna utveckla SFV genom långsiktig planering.
Aura efterträder Christoffer Grönholm, som dog i slutet av april. Grönholm hade planerat att gå i pension i höst. qFinska filmer fick
pris i Portugal

Dome Karukoskis film, Lapplandsodyssén ”Napapiirin” sankarit och Arto Halonens film ”Prinsessan” uppmärksammades på filmfestivalen Festroia i Portugal på veckoslutet.
Halonens vinteräventyr tilldelades Silverdelfinen för bästa foto. Prinsessan fick juryns hedersomnämnande i kategorin Man And His Environment.
Båda filmerna har redan hunnit få flera priser på olika håll i världen, skriver FNB.DNA-analys talar
för Birger Jarl

Nya DNA-analyser och undersökningar av benrester ger ytterligare stöd för att det verkligen är Birger Jarl, hans son Erik och andra hustrun Metchild som vilar i klosterkyrkan i Varnhem mellan Skara och Skövde, rapporterar Uppsala Nya Tidning.
Analyserna har gjorts av forskare vid Uppsala universitet, Rättsmedicinalverket och Västergötlands museum.
Birger Jarl avled 1266. För eftervärlden är han kanske mest känd som Stockholms grundare.