DELA

Ungdomsorkester har vårkonsert.

Konserten arrangeras nu på lördag klockan 18 i Alandica.
Både A- och B-orkestern uppträder med solisterna Tim Uhlenius; altsaxofon och Elin Biskop; trumpet. Dirigenter är Åke Hillar och Marcus Gustafsson.
B-orkesterns repertoar består av en hel del rockmusik men orkestern framför också Come back to Sorrento med Elin Biskop från A-orkestern som trumpetsolist. I See yuo later I Alligator är b-orkestermusikanten Tim Uhlenius solist på altsax i ett solo som han improviserar fritt.
Ett speciellt inslag är Marcus Gustafssons arrangemang av tv-spelsmusik. Marcus Gustafsson, som sedan barnsben har varit med i Ungdomsorkestern, avlägger examen i såväl ensemblespel som examen som musikteorilärare under våren och han har som en del av studierna som projektarbete gjort dessa orkesterarranegmang för Mariehamns ungdomsorkester. Han avslutar nu projektet med att dirigera orkestern i musikstyckena.
– Efter att det har varit en hel del högklassiga och därmed dyra gästspel i Alandica under våren är det nu en lokal amatörenembles tur att hålla en konsert i Alandica. Välkomna – ungdomarna behöver allas stöd, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.Lunchkonsert
arrangeras på

måndagen klockan 12 i stadsbiblioteket.
Det är en kvartett från ungdomsorkestern Juniorstråkarna vid Östra Helsingfors musikinstitut med Abel Puustinen, Ida Aho violin, Aino Räsänen, altviolin och Lydia Eriksson från Mariehamn, cello som uppträder.
Musik av Sibelius och Vivaldi samt Jorma Panulas kompositioner och arrangemang av finländsk folkmusik står på programmet.
Helsingfors Juniorstråkar (Helsingin Juniorijouset – The Helsinki Strings) är en stråkorkester som består av ett femtiotal elever från Östra Helsingfors Musikinstitut och Sibelius-Akademin i en ålder mellan 10 och 20 år. Juniorstråkarnas dirigenter Csaba och Géza Szilvay grundade orkestern år 1972.
Helsingfors Juniorstråkar har spelat in trettio skivor och medverkat i över sjuttio televisionsprogram.Gösta Helander
är inte överstepräst

i Oratoriens konsert på söndag, vilket Nyan tidigare i veckan felaktigt uppgav.
Knut Grüssner spelar översteprästens roll medan Gösta Helander spelar rövare.Ålandsforskarna
hade årsmöte

i lördags. Efter föredraget höll lektor Ralf Carlsson, lärare vid Ålands lyceum, ett föredrag om det föränderliga åländska landskapet. Han visade bland annat foton som han tagit under drygt 30 år. Deltagarna kunde själva se hur samma vy förändrats.
Ett tjugotal åhörare kom till mötet och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för år 2010.