DELA

Ung sameteater gästspelar på Åland

En samisk ungdomsteater om att vara annorlunda kommer till Åland för ett gästspel den 10 september i samarbete med Nordens institut. Pjäsen, som heter just ”Annorlunda” ges som skolföreställning för årskurs 5-7 i Alandicas auditorium kl.13 och som en kvällsföreställning på samma plats kl 19, för en publik från 10 år.
”Annorlunda”, med Giron sámi teáhter, är en spännande föreställning om Christina Catharina Larsdotter, också kallad Stor-Stina eller långa lappflickan, skriver teatern i ett pressmeddelande. Stor-Stina blev 2.10 meter lång och visades upp som en jätte runt om i Europa på 1800-talet.
Annorlunda berättar också om andra olika människor och ställer frågor: Hur olik får man vara? Är någon värd mer respekt än den andra? Vem eller vad bestämmer vad som är olikt? Är du en olik?
Pjäsens enda roll görs av Anna Åsdell För texten står Lena Engqvist Forslund och Anna Åsdell. Koreografi: Ola Stinnerbom Teknik/Ljud/Musik: Mimi Märak. Regi: Lena Engqvist Forslund
Giron sámi teáhter har en egen scen i Kiruna och har som uppdrag är att bedriva professionell scenkonst med den samiska kulturen som grund, främja språken samt turnéra i Sápmi. Teatern bedriver utvecklingsarbete, stimulerar teaterintresse hos unga och erbjuder teaterutbildning. Den är organiserad som en ideell förening.