DELA

Två tenorer i St Görans kyrka

I kväll klockan 20.00 sjunger tenorerna Carlfredrik Tohver och Adrian Frisk under ackompanjemang av Kaj-Gustav Sandholm i St Görans kyrka i Marierhamn. På repertoaren står bland annat svenska romanser. qSjätte upplagan
av ”Grafton-affären”

Boken ”Grafton-affären” har utkommit i sin sjätte upplaga, meddelar författaren K-G Olin.
Grafton-affären, som ursprungligen utkom 1993, berättar om den dramatiska insmugglingen av vapen till Finland med ångaren John Grafton hösten 1905.
Boken är Olins i särklass bästsäljande populärhistoriska bok. Den har också översatts till finska under titeln ”Aselaiva John Grafton”. qKammarkör
avslutar Katrina

En kammarkör på den absoluta toppnivån avslutar Katrina kammarmusik den 6 augusti i Jomala kyrka, skriver projektledaren Mervi Appel i ett pressmeddelande.
Eric Ericsons kammarkör är utan tvivel en av världens bästa körer. Eric Ericson grundade kören 1945 och kallade den rätt och slätt Kammarkören. Han skapade körens välkända nordiska klang och skapade en kör som ständigt är i musikalisk utveckling. År 1988 döptes kören till Eric Ericsons Kammarkör och dirigent i Jomala är Fredrik Malmberg.
EEKK har vunnit flera priser och samarbetar med bland andra Berlinfilharmonikerna och Radiokören. År 2007 erhöll EEKK Nordiska rådets musikpris och har sedan år 2003 ett ”nationellt uppdrag” vilket betyder att svenska staten garanterar kören dess verksamhetsförutsättningar.
”Från Bach till Bäck  …  och tillbaka” heter konserten i Jomala. På programmet står två kantater av J S Bach. ”Komm, Jesu, komm” inleder konserten och den avslutas med ”Jesu, meine Freude”. Mellan kantaterna sjunger kören svensk körmusik av Sven-Erik Bäck, Ludvig Norman, Wilhelm Peterson-Berger och Hugo Alvén.
– För den som älskar körmusik är konserten i St Olofs kyrka i Jomala ett måste. Det kommer att bli en konsert som man inte glömmer i första taget. Sång som framförs av virtuoser som tar hänsyn till varandra gör körens klang helt unikt. Körsång när den är som bäst 6 augusti kl 16.00. qStora nedskärningar
på brittiska museer

En femtedel av de brittiska museerna har tvingats till budgetnedskärningar på mer än 25 procent sedan regeringen skurit ned på kulturbidragen. Det visar en undersökning som involverat 140 museer, skriver The Independent.
Av de 140 museerna har 22 procent skurit ned på öppettiderna medan 30 procent har sagt upp personal. Mark Taylor, chef för Museums Association, kallar besparingarna ”förödande”.
– 25-procentiga nedskärningar är att balansera på randen till en katastrof, säger han enligt TT. q