DELA

Träsnidaren Erik Karlsson

bosatt i Rönninge utanför Stockholm och hemma i Föglö ställer ut träarbeten i en utställningslokal vid Telefonplan i Stockholm mellan den 15 april och 9 maj. Erik Karlsson berättar att han inbjudits av Hägerstens konstförening och kommer att visa ett tiotal arbeten i en monter.
Sommartid har Karlsson ofta ställt ut också i Föglö och till sommaren blir det en utställning med arbeten av fyra konstutövare i den gamla väntsalen i Degerby.


Nordiska museet visar 105 grytlappar
och en massa annan slöjd i den stora utställningen Skolslöjd som just nu pågår i museet.
– Skolslöjd är så mycket mer än stenhårt virkade grytlappar eller knubbiga smörknivar. Skolämnet är unikt för Norden. Det är ett ämne som fostrat såväl goda husmödrar som fingerfärdiga kirurger och som förenar handens och ögats arbete, skriver museet i sin information kring utställningen.
Utställningen lyfter även fram berättelser om lustfyllda minnen och skräckupplevelser från slöjdlektioner och slöjdsalar. Med finns också över 1.000 slöjdalster.
I utställningen finns också en verkstad för den som vill bota sin slöjdskräck eller blir inspirerad av att vandra runt bland alla slöjdade saker.


”Var står du? är titeln på en
utställning som har vernissage på Amos Anderssons konstmuseum i Helsingfors den 1 mars.
I samband med presidentvalet togs frågan om bildkonstens och konstnärernas politisering upp i medierna. Det att konstnärerna deltar i politiken och önskar påverka beslutsfattarna är inget nytt i Finland. Amos Andersons konstmuseum har sammanställt en översikt över den politiska jäsningen under 1960- och 70-talet
Utställningen behandlar den djupa klyfta som slets upp mellan generationerna när den politiserade ungdomen i slutet av 1960-talet ifrågasatte västvärldens välfärd, seder och bruk.


Åbo konstmuseum visar under våren
en stor utställning med samtidskonst från Malmö konstmuseum. Utställningen hade vernissage den 3 februari och pågår till den 20 maj. Utställningen är, enligt museet, en fortsättning på det framgångsrika samarbetet mellan Åbo konstmuseum och Malmö Konstmuseum som inleddes år 2007 med utställningen ”I Love Malmö” i Åbo.
Utställningen pågår i museet till den 20 maj.