DELA

Törnrosa i stadshuset

Nu på söndag, den 20 november, kl 17.00 visar Kulturföreningen Katrina den klassiska baletten Törnrosa i stadshusets festsal. Föreställning sänds direkt från Rysslands nationalscen Bolsjojteatern i Moskva.
– Teatern har renoverats under många år. Förnyelsen har kostat ofantligt med rubel. Den 28 oktober denna höst slog Bolsjojteatern upp sina dörrar och återinvigdes under pompa och ståt. Teatern har en av världens främsta balettensembler och dansar enligt en egen rysk tradition. Det var därför mycket uppseendeväckande när amerikan David Hallberg kallades till teatern för att göra den manliga huvudrollen Prins Desire i baletten Törnrosa av Peter Tjajkovskij. Prinsessan Aurora, den kvinnliga huvudrollen dansas av Svetlana Zakharova, skriver föreningens ordförande Barbro Sundback i ett pressmeddelande.
Baletten bygger på en saga av Charles Perrault och bröderna Grimm. Den föreställning som visas på söndag är från 1973 och skapades av koreografen Jurij Grigorovitj. Baletten är i två akter och har en paus. Den varar drygt två timmar.
Operabaren öppnas kl 16.00 och en introduktion ges kl.16.30. qAlandia Strings
spelar på söndag
På söndag klockan 15 håller Alandia Strings en konsert på Ålands musikinstitut. På repertoaren finns klassisk musik av bland annat Vivaldi och Roman och folkmusik av bland annat Pär Näsbom. qBlomqvist-föreställningar
populära i Helsingfors

Den åländska regissören Arn-Henrik Blomqvist har med två teaterföreställningar i Helsingfors snart nått 50.000 åskådare
Hallonbåtsflyktingen (Vadelmavenepakolainen) spelas på KOM-teatern.
– Föreställningen är slutsåld till och med maj och skall även på turné runt hela Finland och även till alla större städer i Sverige för Riksteatern, skriver Blomqvist i ett pressmeddelande.
Den andra föreställningen är ”Vaimoni on toista maata” som spelas på Helsingfors Stadsteater.
– Den går för fulla hus för tredje året i rad. Observera att trots de skyhöga publiksiffrorna är ingendera föreställning musikal eller fars, skriver Bomqvist. q