DELA

Tinner filmas för FST-dokumentär

Den åländske filmaren Johan Karrento har följt med det åländska punkbandet Tinner ut i Europa.
– Han har varit en del av Tinners entourage sedan i våras, bekräftar bandet.
Karrento har bland annat filmat spelningen på metalfestivalen Tuska Open Air i somras och den första halvan av bandets Europaturné. Materialet ligger till grund för en FST-produktion som ska vara klar våren 2012.
Tinner spelar sällan på Åland. Men på Youtube finns ett färskt klipp med bandet på Bloodshed Fest i holländska Eindhoven.

Mycket åländskt på
Helsingforsmässa

Leo Löthman, Isela Valve och Göte Sundberg.är några av de åländska deltagarna i den elfte bokmässan i Helsingfors som inleds på torsdag i Helsingfors mässcentrum.
Löthman, Valve och Fred Forsell intervjuas om sina nya böcker på PQR-förlaget.
Sjöhistorikern Göte Sundberg berättar om sin bok ”Äppelö – liv, skeppsbygge, sjöfart”, som getts ut av Folkskolans vänner i Finland och distribueras av Schilds förlag.
Det blir Sundbergs första framträdande på en bokmässa och han tror att det finns ett intresse för historiken om hur åländska bönder lade grunden till den internationella sjöfarten på Åland.
– Förhållandena var likadana längs Finlands kuster, det var bönder som lät bygga fartyg. Men sedan kom det industrier och annat som vi inte hade här på Åland.
Sundberg intervjuas av Henrik Huldén på torsdagseftermiddagen.
Samma dag intervjuas ålandsbekanta läkaren Victoria Webster om boken ”Så många Mount Everest”, som hon skrivit tillsammans med sin mor Diana Webster. Victoria Webster som föddes med en cp-skada var på nittiotalet läkare vid Ålands centralsjukhus.
Åländska författaren Katarina Gäddnäs deltar också i bokmässan, som intervjuare.

Svenska rockveteraner
på väg till Park
Det svenska bandet Rockfolket, som spelat i olika sammansättningar sedan det tidiga sjuttiotalet, spelar på Park lördagen den 29 september.
Rockfolketprofilerna Bertil Bertilsson, Leif ”Burken” Björklund och ”Rock-Ragge” Lundgren har avlidit men blandningen av klassisk rock och humor består.
I uppsättningen som kommer till Park ingår Bo Persson, Lasse Söderström, Lars Karlsson, Kalle Åmark och Kåre Ljunggren.