DELA

Tidskriften Fiolen Minorgan för Finlands svenska spelmansförbund Bjuder på en hel del Ålandsanknutet i sitt senaste nummer. Nina Rosenback-Holmström skriver om folkmusiklaget Kvinnfolks resa till de estniska öarna Kihnu och Manija i Rigabukten, Maria Jonsson skriver om en ”skärikurs” för spelmän på fyrplatsen Sälgrund vid den österbottniska kusten, Siv Ekström skriver om sommarens spelmansstämma i Önningeby och fiollägret på Kyrkogårdsö och Johanna Björkholm presenterar spelmännen Eva Sundberg och Anders Stenmark på Björkö.
Pärmbilden visaren fiolspelande Ann Granlund på en strand på Manija.Mervi Appel
fortsätter hos
Kulturföreningen Katrina. Föreningen har förlängt kontraktet med verksamhetsledaren med två år till 2013. Likaså har Kulturföreningen och Katrina kammarmusiks konstnärliga ledare Tiila Kangas överenskommit om ytterligare ett tvåårigt samarbete.
– Kulturföreningen Katrina har upplevt ett uppsving under Mervi Appels ledning. Verksamheterna har fått en stabil struktur och kontaktnätet med kulturorganisationer och konstnärer även utanför Ålands gränser har vuxit, skriver föreningens ordförande Barbro Sundback i ett pressmeddelande.Filmklubben
Chaplin visar
på fredag på Alandica filmen ”Still Walking” som beskrivs som ”en japansk pärla”.
Filmen handlar om en splittrad familj återförenas för att minnas en avliden son – det är startpunkten för en vemodig relationsskildring som spritter av träffsäker humor.
– För över femtio år sen gjorde Yasujiro Ozu filmen ”Föräldrarna” som kom att bli ett av filmhistoriens mästerverk, fortfarande framröstad bland alla tiders 10-bästa.. I landsmannen Hirokazu Kore-edas ”Still walking” har den fått en sentida variation, skrev Eva af Geijerstam i SvD.
Filmklubben Chaplin visar filmen i Alandicas nedre auditorium på fredag, den 12 november, kl. 19.30. Filmens speltid är 114 minuter.