DELA

Thomas Sandell ställer uti Finströms bibliotek under november. ”Blandade bilder” kallar han fotoutställningen.
– Jag ställer ut bilder med varierande motiv, några som kanske tittar tillbaks, några som går nära inpå, några från nån resa, några som är blå och nån som bara är en bild av det vi har runt oss, berättar han.
Med på utställningen finns 20 fotografier.
Thomas Sandell har fotograferat sedan mitten av 1980-talet och hans senaste utställning i Finströms bibliotek var i november 2008.
Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider måndag-torsdag kl 12–20.Nordiska
akvarellsällskapet
förlägger en av sina fria akademier till Åland 2011. På akvarellsällskapets möte på Island, i samband med utställningen Nordisk akvarell 2010, beslöts om detta. Den andra fria akademien hålls i Danmark.
Kyrkogårdsö på Kökar med pensionat Havsgården står som värd för evenemanget den 16-23 augusti nästa år. Akademin leds av Kjell Ekström.
– En fri akademi är ingen målarkurs. Den vänder sig till akvarellmålare i hela Norden som samlas för att inspireras av varandra, säger Ekström.
Under augustiveckan kommer man även att göra två heldagsutflykter med båt till ytterskärgården.
– Det här är ett unikt tillfälle att få träffa konstnärer från hela Norden. Anmälning görs till Nordiska akvarellsällskapet så fort uppgifter om pris och program finns tillgängliga på sällskapets hemsida www.nordicwatercolour.org Totalt kommer akademin att ta emot närmare 20 deltagare.Sofi Oksanen
har belönats
med det franska litteraturpriset Prix Femina för översatt litteratur för sin roman ”Utrensning”. Oksanen är den första finländska författaren som fått det ansedda priset, skriver FNB.
Den enda nordbon som tidigare fått priset är svensken Torgny Lindgren 1986.