DELA

Teatersamarbete inleds mellan Åland och Gävle

Teater Alandica har inlett ett samarbete med Folkteatern i Gävle. Det är första gången som ett samarbete inleds med en teater i Sverige.
Under helgen besökte Teater Alandicas ordförande Robert Liewendahl och viceordförande Jonas Danielsson Folkteatern i Gävle.
– Vi har träffat ledningen för Folkteatern och lagt grunderna för samarbete, berättar Liewendahl.
– Eftersom Teater Alandica sedan tidigare är Åbo svenska teaters samarbetspartner på Åland, ser teaterchef Nylander möjligheten till en ”trepartshistoria”, som han uttryckte det. Han ansåg att detta kunde bli ett positivt ”triangeldrama” Gävle – Åland – Åbo, som kunde leda till en teaterbiennal på Åland.
Under lördagen diskuterades hur samarbetet ska se ut i praktiken.
Det ledde till följande:
– Folkteatern bjöd in Teater Alandica att gästspela med Joel möter Georg.
– Man vill gärna ha ett symposium i Gävle innan gästspelet där författaren Jonnie Listherby för såväl publik som press, berättar om Joel Pettersson och Georg Kåhre, för att på så sätt bereda mark för föreställningen.
– Folkteatern vill gärna gästspela på Åland. Flera förslag kom upp, bland annat Vargar i väggarna som i Publikens val utsetts till bästa pjäs i norra Sverige. Andra förslag var Kyssen av Martin Pareto och en nyskriven pjäs av Birgitta Egerblad.
– Teaterresor från Åland till Folkteatern för att se större uppsättningar som inte kan turnera.
Initiativet till samarbetet mellan Teater Alandica och Folkteatern togs av Sveriges generalkonsul på Åland Ingrid Iremark.