DELA

Teater Alandica får fondmedel

Svenska kulturfonden ger i år 4.000 euro till Teater Alandicas verksamhet. Enligt regissören och manusförfattaren Robert Liewendahl betyder pengarna mycket.
– Det är ett erkännande. Vi har haft framgångar med Fröken Julie och Arvet som tillsammans sågs av 5.500 personer. Teater kostar mycket att göra, med lokalhyror, löner och så vidare. Jag vill ge en eloge till vår publik, ålänningarna är duktiga att gå på teater. Nu kan vi satsa på nya uppsättningar i höst, säger Liewendahl.
Teater Alandica har redan uppsättningar i åtanke för hösten, men vill inte avslöja vilka innan kontrakt skrivits.

Bengtz-utställning på Boston-galleri
Den åländske konstnären Ture Bengtz ägnas en egen utställning med verk från 1930- och 40-talen. Utställningen inleds med ett vernissage den 5 april på galleriet Childs i Boston.
Det är Ture Bengtz dotter, bosatt i USA, som ställer ut faderns verk. Temat är Bengtz som en särling i Bostons konstvärld under en tid då det socialrealistiska måleriet stod högt i kurs. Bengtz målade under tidsperioden enligt galleriet ögonblick av lycka medan hans samtida intresserade sig för orättvisor och smärtsamma livsomständigheter.

Äggmålning med församlingen
Inom de ortodoxa kyrkorna är äggmålning inför påsken en mycket omtyckt konsttradition. Ägget symboliserar Kristi grav och uppståndelse.
Två kvällar i stilla veckan, den 3 och 4 april klockan 18, instruerar Kent Danielsson, kaplan i Mariehamns församling, i äggmålning i St Mårtensgården. Allt som behövs är okokta ägg, församlingen står för färg och vax.