DELA

Tävling för unga filmare

I anslutning till dokumentär- och kortfilmfestivalen Vera 14–18 mars 2012 ordnas en filmtävling, berättar Per-Ove Högnäs i ett pressmeddelande.
Tävlingen riktar sig till unga filmare som under festivalen ännu inte fyllt 26 år.
Tävlingen är indelad i två klasser: Ålder 0–18 år tävlar i en egen klass. Ålder 18–26 år i en egen klass.
Filmerna skall vara producerade efter den 17 mars 2011 och bidragens längd högst åtta minuter. Bidragen kan vara fiktiva, dokumentära, animationer, experimentella eller skildra djur och natur. Musiken till filmerna måste vara ”laglig”, det vill säga egenproducerad eller med tillstånd av upphovsmannen.
Tävlingsbidragen visas i Mariehamn på Bio Savoy i samband med Vera söndagen den 18 mars då vinnaren utses. Första pristagaren i vardera klass belönas med 300 euro
Tävlingsbidragen, produktionsuppgifter, ett kort synopsis och en stillbild från filmen skickas till filmfestivalen Vera senast den 1 mars 2012, Vera Pb161 AX 22101 Mariehamn.Pengar till Haidari och jubileumsstipendier

Under kulturdelegationens möte beslöt man att bevilja Benn Haidari ett resestipendium om 1.000 euro för att som åländsk representant delta i Paris Cookbook Fair.
Benn Haidaris bok ”Gastronomy from an Ice Cold Paradise – History and Culinary Culture of Åland” återfinns bland de skandinaviska kandidater som har nominerats till kokbokstävlingen Gourmand World Cookbook Awards vars pristagare offentliggörs i samband med kokboksmässan i Paris den 7-11 mars 2012.
Av de PAF-medel som Ålands kulturdelegation under moment har getts möjlighet att disponera återstår för år 2011 drygt 46.000 euro.
Delegationen förde en diskussion om hur dessa penningmedel bör behandlas.
Ålands kulturdelegation beslöt överföra årets överskott till år 2012 för projekt inom Kultur i vården, för ett antal jubileumsstipendier vilka utdelas som pris under märkesåret Ålands självstyrelse 90-år samt för skärgårdskultur.Tredjeklassister får bok av Agenda
Agenda 21-kontoret har i år gett tredjeklasser på Åland ”Bella Barkborres skogsbok” i julklapp. Boken har getts till tredjeklassister i de kommuner som i år är med i Agenda 21-samarbetet, det vill säga Mariehamn, Jomala, Lemland, Kökar, Kumlinge, Brändö, Eckerö, Hammarland, Föglö, Lumparland, Sund och Vårdö.
– Förhoppningen är att presenten skall inspirera lärare och elever att gå på upptäcktsfärd ut i skogen och se vilka spännande växter och djur som lever i de olika skogstyperna. Boken är gjort i vattenfast papper så att den tål att ta med ut i skogen även vid regnväder, skriver Agenda 21 i ett pressmeddelande.
Boken är utgiven av Natur och Miljö i riket och är skriven av biologen Emilia Nordling. Bokens illustrationer står Cara Knuutinen för.
– Vi har denna gång valt att rikta oss till tredjeklasserna med denna gåva men boken kan användas av hela lågstadiet och finns att beställa från Natur och Miljö i rikets kansli.