DELA

Stormskärs Maja kommer nu som dvd-

film, berättar Yle-FST5. Filmen släpps den 20 oktober. Enligt Yle, som stod bakom inspelningen, är Åke Lindmans tv-serie om Stormskärs Maja en finlandssvensk tv-pärla.
– Berättelsen om Maja och Janne och skildringen av deras liv på Stormskäret trollband tv-tittarna i medlet av 1970-talet och har gjort det flera gånger efter det. De mäktiga skärgårdsvyerna och Lasse Mårtenssons musik fullbordar verket som blivit en av de mest älskade finländska tv-klassikerna, skriver man i ett pressmeddelande.
Den sexdelade tv-serien som nu publiceras på dvd är restaurerad och bildförhållandet är 16:9.
I huvudrollerna som Maja och Janne ses Rose-Marie Rosenback och Leif Sundberg. Filmen spelades in på Åland år 1975.Arbetet för
småskalighet

belönas genom ett pris som delades ut i måndags i Helsingfors. Hembygdsrådet Bo Lundells pris gick i år till landsbygdsutvecklare Peter Backa från Oravais i Österbotten. Priset är på 5.000 euro, berättar FNB/SPT.
Peter Backa arbetar som landsbygdsutvecklare på organisationen Svensk byaservice vid Svenska studiecentralens enhet i Vasa. Han får priset för förtjänstfullt och idogt arbete för landsbygdens utveckling. Hans arbete för det småskaliga och förmågan att ”gå emot storskalighetens lämmeltåg” har särskilt noterats, heter det i motiveringen.
– Det är lite att gå mot strömmen det här med att tro på små enheter. Därför känns det väldigt bra, säger Backa som också kopplar priset till den aktuella diskussionen om landsbygdens byar.Två uruppföranden
på Nationaloperan

i Helsingfors blir det den 29 oktober med Finlands nationalbalett: Cathy Marstons verk ”Blodsbröllop” och Kenneth Greves ”Scheherazade” framförs då.
Engelskfödda Cathy Marston är ledare för Bernbaletten och har gjort flera koreografier för bland andra Royal Ballet. Musiken till Blodsbröllop är komponerad av Dave Maric.
Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greves. ”Scheherazade” baserar sig på den kända sagan ur ”Tusen och en natt”. Greve har skapat en ny klassisk koreografi till Nikolaj Rimskij-Korsakovs musik.Kören Flera rösters
jubileumskonsert i stadshuset i Mariehamn lördagen den 23 oktober inleds kl 18, inte kl. 19 som uppgavs i gårdagens tidning.