DELA

Stiftelsen för åländsk historisk delade ut stipendier.

Stiftelsen grundades av bonden och lagtingsledamoten Olof M Jansson från Strömma i Hammarland år 1991.
Stiftelsen beslöt vid sitt möte i fredags att bevilja stipendier till följande sökande:
Alandia Strings får 2000 euro för resa till Irland där framträdanden ingår.
Axel Johansson, Mariehamn, får 1500 euro för pro graduavhandling om den åländska identiteten under 1800-talet.
Matts Toivonen, Svartsmara, Finström, får 2000 euro för transport och undersökning av 100 trädstammar funna i ett kärr i byn.
Professor em Nils Storå får 1500 euro för publikationen Bondens Åland.
Stipendier kan ansökas av studerande eller person som är aktiv inom vetenskaplig forskning som i historiskt, arkeologiskt eller etnologiskt hänseende anknyter till Åland eller åländska förhållanden eller inom kulturell verksamhet inom ovannämnda ramar. qÅländsk tygtryckar-
verkstad blev succé

på Hanaholmens vinterdag, skriver man i ett pressmeddelande. Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland arrangerade den traditionella nordiska vinterdagen senaste lördag. Vinterdagen är ett samarrangemang mellan de nordiska ambassaderna, nordiska organisationer och vänföreningar och Ålands landskapsregering genom Ålandskontoret i Helsingfors.
Åland representerades av textilkonstnären Ann Granlund, som hade vernissage på en utställning med egna alster och dessutom höll tygtryckarverkstad för barn.
Inomhus hölls vernissage på två konstutställningar, tryckta textilier av textilkonstnären Ann Granlund från Åland och utställningen Lapplands magi med grafik av samekonstnären Merja Aletta Ranttila.
– Ann Granlunds textilier fick mycket beröm med sina klara färger och sköna former, särskilt de listiga röda rävarna tilltalade publiken.
Tygtryckarverkstaden hölls nu för andra gången, på begäran, och där var fullt med ivriga barn hela tiden, ungefär 140 fina konstverk såg dagens ljus. Maija Nunez från Ålandskontoret assisterade Ann Granlund hela dagen. Ålandskontoret hade en avdelning med Ålandsinformation, både turist och autonomimaterial, där Britt Inger Wahe delade ut broschyrerna, som gick bra åt, meddelar man från Ålandskontoret. qArcada och Novia
slåss om vem

som i framtiden ska få utbilda kulturproducenter. Fighten handlar också om att Arcada inte vill att konkurrenten Novia ska ha verksamhet i Helsingfors. Arcada och Novia är de två stora finlandssvenska yrkeshögskolorna.
För tillfället är det Novia som har den populära utbildningen för kulturproducenter i Helsingfors, men Novia har saknat officiellt tillstånd att utbilda i huvudstaden. Konkurrenten Arcada upplyste Undervisningsministeriet om att Novia saknar koncession att utbilda i Helsingfors vilket fick Novia att ansöka om lov av ministeriet. Men här fick Novia kalla handen eftersom ministeriet inte vill ha små utspridda utbildningsenheter.
I dag studerar kring 90 personer till kulturproducent vid Novia i Helsingfors.
Kulturminister Stefan Wallins statssekreterare, Marcus Rantala, har sammankallat representanter för Arcada och Novia till ett möte på ministeriet på onsdagen.
– Då ska vi i lugn och ro försöka få en lösning för hur vi kan säkra den svenska kulturproducentutbildningen i Helsingfors, säger Rantala, meddelar FNB. q