DELA

Ståupp-pjäs om mat i åländska skolor

Den humoristiska stå upp-pjäsen ”Matsnack med Anders Slotte” turnerar på Åland den 7-8 maj.
”Syftet med pjäsen är att få ungdomar i högstadier och gymnasier att tänka till om matens innehåll och ursprung”, skriver Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i ett pressutskick.
I pjäsen slår skådespelaren Anders Slotte ett slag för sunda matval bland de unga.Under 2011 har pjäsen turnerat i Svenskfinland bland tjugotal skolor och dryga 2.000 skolungdomar. På Åland ges pjäsen i Föglö grundskola, Kyrkby högstadieskola, Godby högstadium och Strandnäs skola.
Initiativet till pjäsen har tagits gemensamt av Ungmartha, Finlands svenska Marthaförbund och SLC. qLyckad Påskpaus
gav mersmak

Under påsken var det premiär för Påskpaus och arrangörerna har nu gjort en summering av evenemanget. 21 konstnärer och hantverkare öppnade sina ateljéer.
– Vi är nöjda med besöksantalet. Även med en minimal marknadsföringsbudget lyckades evenemanget nå ut till ålänningarna och totalt genererade, skriver processledare Birgitta Bergman-Jansson i ett pressmeddelande.
Påskpaus fick drygt 2.000 enskilda besök. I det är besökarna inräknade till andra aktiviteter och arrangemang som ordnades i samband med Påskpaus.
– Många deltagare har berättat att evenemanget lockade turister som kom till Åland enbart för Påskpaus skull.
Arrangörerna konstaterar att evenemanget har en potential att utvecklas och växa. Arrangörsgruppen ordnar därför ett möte för alla deltagare och andra intresserade måndagen den 14 maj klockan 19.00 i Ålands museum. Då diskuteras hur nästa års Påskpaus ska arrangeras och finansieras. qFöråldrat foto
på bluesband
Monaco Blues Band som kommer till jazz- och bluesfestivalen i Föglö Degerby i juli har inte längre samma uppsättning som på pressfotot i torsdagens tidning. På bilden ses sångerskan Jenny Bohman som avled 2010. qHanna Rönnberg
visas i Tavastehus

Från 12 maj till 16 september visas en utställning med verk av Hanna Rönnberg på Tavastehus konstmuseum.
Så här skriver museet i ett pressmeddelande:
”Hanna Rönnberg (1860-1946) hör till de konstnärer från Finlands guldålder vars produktion har förblivit okänd för den stora allmänheten. Rönnberg som föddes i Tavastehus och var en av Helsingfors Brändös pionjärer deltog aktivt i landets bildkonstliv under perioden 1880-1930. Den viktigaste källan till inspiration var Åland där konstnärskolonin i Önningeby var Rönnbergs andliga hem under många år. Många av Rönnbergs finaste verk är målade på Åland.”
I samband med utställningen publiceras en bok om Hanna Rönnberg. q