DELA

Ställer ut verk om rättsprocess

Konstnären Simon Häggblom, hemma från Mariehamn, utgör tillsammans med Karin Lind konstnärsduon Simka. De ställer nu i Stockholm ut installationen Yellow Hop som har utgångspunkt i den rättsliga process och domslut som följde på verket Blick.
År 2008 deltog duon i två installationer som låg inom strandskyddsområde på ön Öja i Nynäshamn. Den ena installationen bestod av 25 arketypiska hus i mjukplast, svävande på stänger av järn och glasfiber på strandhällar strax norr om byn. Stängerna förankrades i cirka 100 stycken bergborrade hål. Den andra installationen var belägen intill fyren på berget vid öns södra udde. Den bestod av en på järnstänger svävande cirkelrund platta med plastgräs och var även den förankrad i marken genom borrhål. När installationerna monterats ner fanns borrhål och järnstänger avsågade jäms med marken kvar. Enligt åklagare söktes inga tillstånd för installationerna och länsstyrelsen lämnade in brottsanmälan till polisen.
Södertörns tingsrätt friade konstnärerna varvid kammaråklagaren överklagade. I Svea hovrätt dömdes de båda till dagsböter för förseelse mot områdesskydd eftersom de inte sökt dispens för att borra i berget.
Därefter har de genom sin advokat Johan Tamm överklagat till Högsta domstolen.
Vernissage på utställningen på galleri Tegen2 i Stockholm är det nu på fredag den 7 september. Nästa torsdag den 13 september förs ett samtal i Simkas ateljé om konstens natur och relation till naturen/kulturen. Bland andra Sophie Allgårdh, konstkritiker på Svenska Dagbladet och Dan Jönsson, konstkritiker på Dagens Nyheter, deltar.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!