DELA

Spelmän från södra Finström

bjuder på en instrumentell konsert i Finströms kyrka på annandag jul, söndagens den 26 december, kl 19. Programmet är inte en traditionell julkonsert utan består av en blandning av folkmusik och klassisk musik.
Musik av bland andra Pachelbel, Olof Jansson, Massenet, Mats Wallman, med flera kommer att framföras på fiol, nyckelharpa, gitarr, orgel med flera instrument. Medverkande är Elina Jansson, Emelie Eriksson, Matilda Koskinen, Inga-Lill Abrahamsson, Dan Eriksson, Evelina Koskinen, Ann-Christin Eriksson, Christoffer Pörn och kantor John-Adam Sjölund.
Inträdet är fritt.Karl Henrik Edlund
har fått Scanpix
stipendium för 2010. Edlund, som är uppväxt i Borgå, studerar i Sverige och är sommarålänning med rötter till Åland på pappa Carls sida. Han får stipendiet för ett fotoprojekt som han döpt till ”Var inte gäst”. I motiveringen heter det bland annat: ”Med sina, på samma gång, råa och känsliga fotografier har Karl Henrik Edlund påbörjat en bildessä där han skapar en spänning i det vardagliga – de små till synes oviktiga händelserna blir symboliska och viktiga…”.
Karl Henrik Edlund studerar första året på Nordens fotoskola på Biskops Arnö i Sverige. På adressen http://www.scanpix.se/info/om-oss/stipendium.html kan man läsa mera om Edlund och se ett bildspel med hans bilder.Lyx – medeltida
bling bling kallas
en utställning på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo. Utställningen som pågår till den 16 januari berättar om om kläder och accessoarer som signaler för förmögenhet på medeltiden. Det handlar om medeltida människors identitet, hur de var och hur de ville te sig i andras ögon. Ordet bling syftar på sättet att förse sig med accessoarer och smycken för att visa sin status inom gruppen, utan att dra sig för överdrifter.
Utställningen är utarbetad av Bryggens museum i Bergen och sätter fokus på norsk och allmäneuropeisk tradition. Åbos och Finlands historia kommer fram i utställningen genom föremålen och de tillhörande texterna.Rundradion
planerar en
egen HD-kanal. Det har Yles förvaltningsråd fattat beslut om. Innan sändningarna i högupplösning börjar ska det utredas vilket värde public servicen i de nya tjänsterna har och vilken effekt de får på marknaden, skriver FNB. Den planerade HD-kanalen ska sända program från både TV1 och TV2.