DELA

Sommarlektyr med Radiobokpratarna

Radiobokpratarna träffas klockan 9.40 måndagen den 21 maj.
– Det blir sista gången för säsongen och vanan trogen får ni tips om sommarlektyr, både gamla och nya favoriter, skriver man i ett pressmeddelande.
Tipsarna är Kjell Andersén, Charlotta Holmén, Anne-Louise Fogelström och Leo Löthman.Kreativ utställning på Kakelhallen
På onsdag är det vernissage för utställningen Galleri kreativ på Kakelhallen.
Utställningen är gjord av fyra sistaårsstuderande på Media- och kommunikations- programmet på Ålands yrkesgymnasium.
– Utställningen är en blandad kompott av studerandenas examensarbeten. Kreativiteten tar form i allt från fotografier till målningar, skriver skolan i ett pressmeddelande.
Utställare är Amanda Valkonen, Ida Dahlblom, Marcus Östman och Ted Eriksson.
Utställningen pågaår mellan 18 maj och 28 maj.Museisommar i broschyrform
I dagarna distribueras museibyråns broschyr Museisommaren till de åländska hushållen. Från att tidigare ha varit en broschyr om Ålands museums och Ålands konstmuseums höst- respektive vårprogram är det nu de båda museerna respektive sommarutställningar som främst presenteras.
Dessutom har broschyren nu utökats till att rymma även museibyråns övriga museer och sevärdheter. Det betyder att Kastelholmsområdets museer och säsongsutbud har en given plats. Även landskapets obemannade sevärdheter lyfts fram.
I Museisommaren informeras också om Museikortet som gäller till både stora och små åländska museer, många av dom är ickelandskapsägda museer.Ta med en bok och byt med varandra
Fredagen den 25 maj arrangeras Stora bokbytardagen i Mariehamn.
Mariehamns stadsbibliotek ordnar en bokbytarplats.
– Vid soligt väder sätter vi ut ett bokbord där man kan lämna eller ta en bok, annars blir vi inne i stadsbiblioteket. Meningen är också att man förhoppningsvis träffar andra bokbytare och kan föra ett samtal om väder, böcker, livsfrågor eller vad man nu vill avhandla, skriver kultursekreterare Lars Midbjer i ett pressmeddelande.
– Ta med dig en bok hemifrån och byt med någon, var som helst, när som helst. På jobbet. I skolan. På bussen. Passa på att byta din gamla, lästa böcker mot nya, olästa!
Mariehamns stadsbibliotek uppmanar också andra att själva lägga upp en egen bokbytarplats.Tahvanainen blir läst på ÅST

En pjäsläsning av två finlandssvenska pjäser med åboländsk anknytning ordnas på Åbo Svenska Teater i dag tisdag. Pjäserna, som läses av Åbo Svenska Teaters skådespelare, är Tomas Janssons Kärlekens ögonblick och Sanna Tahvanainens Herr Salamander.
Tomas Jansson är kulturjournalist och dramatiker bosatt i Åbo. Hans romanmanuskript ”Batman bor inte här längre” vann nyligen hederspris i Schildts & Söderströms romantävling. Sanna Tahvanainen är Kimitobördig författare och poet bosatt på Åland. Hon debuterade 1994 med diktsamlingen ”Fostren” och fick sitt genombrott med ”Vita näsdukars vatten” år 2000. Tahvanainen skriver både lyrik och prosa och har sedan sin debut utkommit med sammanlagt sju verk.
DRAMA! är en serie seminarier, pjäsläsningar och gratis publiktillställningar vars avsikt är att lyfta fram nyskriven finlandssvensk dramatik. Pjäsläsningen den 15 maj äger rum på Åbo Svenska Teaters Studioscens tak som en kvällspicknick med start klockan 18. Vid dåligt väder förflyttas tillställningen till Studioscenen.