DELA

Sofie Asplund rosas som Maria

Sopranen Sofie Asplund gör rollen som Maria då Göteborgsoperan har satt upp West Side Story.
Svenska Dagbladet skriver ”Sofie Asplunds Maria är rart oskuldsfull med en sensationellt klar röst. Hon låter lite som musikalstjärnor gjorde förr, innan mikrofoner kom in i bilden.”
Dagens Nyheter är inte lika positiva till uppsättningen som helhet: (—) En förbluffande konventionell uppsättning som med sin showiga naivitet och frejdiga entusiasm inte verkar vilja säga oss mycket mer än att visst är det härligt att se ungdomar som sjunger och dansar. Ja, denna ”West Side Story” på Göteborgsoperans jättelika scen känns mest som gjord för den närmaste släkten, en slags skolteater uppblåst till megaformat.
Vokalt låter det också hos denna rätt unga musikalensemble genomgående alltför blygsamt eller sött (var är det lite skadade och erfarna?). ”
Medan Göteborgsposten hyllar uppsättningen: ”Mitt i det uppsluppna finns det en stark känsla av allvar och fara i det levande ögonblicket. Det är helt enkelt väldigt bra. Bruno Mitsogiannis och Sofie Asplund är mycket bra som Tony och Maria; det finns en skörhet i gestaltningen, något hudnära och sökande som gör den melodiska rikedomen extra laddad.” qChristian Juslin
hyllas som Pinkerton

Tenoren Christan Juslin spelar Pinkerton i Madame Butterfly på Folkoperan i Stockholm.
Svenska Dagbladets recension refererar mest handlingen men skriver ”Butterfly krossas i en värld av manlig kolonialism och skövlade kvinnor, även om Christian Juslins handfallet nonchalante Pinkterton till slut inser sitt svek.”
I Dagens Nyheter hyllas Juslin: ”Christian Juslins Pinkerton är en mäktig kraft när det bär och bjuder tillräckligt med förledande ömhet i första aktens långa kärleksduett för att Butterflys hopplösa hängivenhet ska bli begriplig.” qBukowski satsar
på fotokonst

Bukowskis inleder ett samarbete med Fotogalleri Hippolyte i en långsiktig satsning på nutidsfotokonst. Det är första gången i Finland som ett auktionshus satsar stort på fotokonst.
– Fotokonst är hett på den internationella konstmarknaden där också de finländska fotokonstnärerna har väckt stor uppmärksamhet och framgångsrikt fört fram Finland som ett av de mest spännande länderna vad gäller denna konstart, skriver man i ett pressmeddelande och fortsätter:
”I Sverige är fotokonst ett begrepp på Bukowskis kvalitetsauktioner med toppnoteringar som till exempel David LaChapelles ”Negative Currency: 50 Dollar Bill used as Negative” (såld för 36.000 euro) eller Irving Penns ”Motorcycle policeman, New York 1951” (såld för 29.000 euro). Nu är tiden mogen att i Finland satsa stort på ett område som lockar samlare och blivande samlare världen över.”
Galleri Hippolyte har varit verksamt i över 30 och är ett av de äldsta gallerierna i Norden med fotokonst som sitt specialområde. q