DELA

Södra Latins ungdomar gästar Åland på nytt

I tre dagar, 5-7 september, hålls en lägerskola för 66 gymnasieungdomar ute på Lemböte lägergård i Lemland. Deltagarna kommer från Stockholms innerstad och har precis påbörjat sin musikutbildning på Södra Latins linje för yrkesmusiker.
– Vi slår ihop ämnet klassorkester med en kick-off resa till Åland. Genom att umgås och spela tillsammans i tre dagar så hoppas vi sätta grunden för en fin sammanhållning, trivsel och tre trygga år i skolan, berättar ”reseledaren” Johanna Grüssner, som undervisar i sång och musikproduktion på Södra Latin, i ett pressmeddelande.
Det är andra året i rad som Södra Latins ettor får bekanta sig med varann på den åländska lägergården.
– Det blev enormt lyckat i fjol och skolans ledning ser det här som en investering i elevernas välmående. Dessutom händer det väldigt mycket med deras musicerande när de kan spela och sjunga spontant på fritid och kvällar. Det är då kreativiteten och fantasin flödar, det är inte på skoltid, skriver Johanna.
På tisdag den 6 september klockan 19 bjuder ungdomarna på gratis konsert på Lemböte. Publiken bjuds på en hel orkester samt ett blandat konsertprogram av både klassisk musik och mer afrointriktad genre. Programmet sätter eleverna ihop själva under lägrets gång.
– Det ska bli lika spännande för oss lärare att se vad de bjuder på, skriver Johanna, som dock är fullt övertygad att programmet blir njutbart.Astrid Thors
årets Fredrika
Årets Fredrika Runeberg-stipendium delas ut till riksdagsledamot juris kandidat Astrid Thors. Stipendiefonden belönar Thors för hennes mångåriga arbete och outtröttliga engagemang i samhällsmoderlig anda, särskilt på den utsatta posten som migrationsminister, berättar FNB.
Thors inledde sitt riksdagsarbete 2004 och har engagerat sig i frågor gällande juridik, miljö och folkhälsa. År 2007 utsågs hon till Europa- och migrationsminister. Hon har även varit ordförande för Unicef Finland, Unga Teatern och Finlands flyktingrådgivning.
Fondens syfte är att hedra minnet av Fredrika Runebergs gärning och stimulera till den speciella samhällsmoderlighet som var utmärkande för henne.

Nya musikhuset
lockar redan
Nya Musikhuset i Helsingfors centrum invigdes i onsdags. Cirka 40 journalister från Europa och USA var på plats.
De första konserterna för allmänheten gavs i torsdags och fredags och de blev utsålda direkt, berättar FNB.