DELA

Södra finskas pojke på Önningebymuseet

Jorma Heikkonens fotoalbum från 1960-talets Önningeby visas på Önningebymuseet fram till 12 augusti.
– Utställningen består av totalt 30 uppförstorade albumsidor. Fotografierna är tagna dels sommaren 1963 då Jorma besökte sin syster som var sommarpiga på Seffers i Önningeby, dels 1964 då Jorma själv var sommardräng på Södra Bentes. Bildtexterna från det första besöket 1963 är skrivna på finska, men när Jorma hade lärt sig svenska sommaren 1964 så skrev han bildtexterna på svenska i sitt album, skriver Kjell Ekström i ett pressmeddelande.
Vernissagen är torsdagen den 9 juni klockan 20.00, riksdagsledamot Elisabeth Nauclér talar. Under självstyrelsedagen är museet öppet mellan klockan 11 och 16.
I anslutning till vernissagen på kvällen invigs Tove Jansson-skåpet.
– Skåpet har tillhört Lars W. Lindström som enligt egen utsago som ung skulle ha haft ett förhållande med Tove Jansson. Jansson vistades i Önningeby en tid under kriget på 1940-talet. Hon var inhyst på Henelius pensionat på Önningeby Näset invid Lemströms kanal. Det sägs att vissa händelser i boken ”Kometen kommer” ska vara inspirerade av tiden i Önningeby. Lars W. Lindström var en notorisk samlare – han samlade frimärken och mycket annat. Figuren Knappsamlaren som finns i några av Janssons böcker ska ha Lindström som förebild eller inspiration. I skåpet visas ett självporträtt av Tove Jansson, en oljemålning med titeln Dimma, en tidig bokutgåva med Toves dedikation samt ett kortkollage med en muminfigur.
Dessutom öppnar utställningen ”Önningebykolonister i fokus”. qNytagna foton
av Ingmar Lundberg

Måndagen den 6 juni höll Ingmar Lundberg vernissage för sin fotoutställning ”10 landskapsporträtt” på Jomala bibliotek.
– Före vernissagen gick det ut information om att utställningen skulle bestå av utvalda bilder från hans fotobok ”Intuition”, men det var ett missförstånd. Vi fick istället se nya bilder som inte ställts ut på Åland tidigare. Intresset och känslan för fotografering har funnits hos Ingmar under många år och under tiden i Åbo hade Ingmar flera fotoutställningar på flera platser där. Ingmar har tidigare bott och verkat i Åbo, där både han och hans åländska fru arbetat inom biblioteksvärlden, skriver kultursekreterare Susy Ahlström i ett pressmeddelande.
Sedan paret flyttade till Åland har Ingmar hunnit ge ut en fotobok och han visat sina foton på ett flertal utställningar.
Utställningen ”10 landskapsporträtt” kan ses på Jomala bibliotek under sommaren, fram till den 11 augusti. Biblioteket är sommaröppet tisdag-torsdag, kl. 14.00-20.00. q
———-