DELA

Söderströms första e-böcker

har lanserats. Ett dussin av höstens nyheter säljs på förlagets hemsida.
– Vi vill vara med på den digitala marknaden från början, och vi vill vara kundvänliga. Vi erbjuder våra nya böcker i epub-format, som är den standard som de flesta läsplattor använder sig av, säger förlagets vd Barbro Teir.
Författarna har varit positiva till e-boken, berättar hon också.
– Tack vare den klarsynthet författarna har när det gäller e-bokens möjligheter tror vi att vi kan lansera efterfrågade böcker ur vår tidigare utgivning ganska snabbt. Riskerna som finns med den digitala publiceringen ska vi hantera så effektivt som möjligt.
Priset på förlagets e-böcker ligger ungefär en femtedel under motsvarande pappersböckers pris.
– Dessvärre ligger momsen för e-böcker helt ologiskt på hela 23 procent i Finland, mot 9 procent för pappersboken. Branschen lobbar hårt för att få en sänkning till stånd, säger Teir.Victor Westerholm
och makan Hilma,
född Alander, presenteras i en utställning på konstcentret Retretti i Punkaharju nästa sommar. Utställningen presenterar 16 konstnärspar från 1800-tal till tidigt 1900-tal, rapporterar FNB.
Utställningen ”Konstnärspar” beskriver, enligt FNB, för första gången äktenskap mellan bildkonstnärer i Finland och hur samspelet mellan dem påverkade deras produktion.
Många av utställningens konstnärer såsom Werner Holmberg, Victor Westerholm, Juho Rissanen och Elin Danielson-Gambogi är välkända i Finland. Nu lyfter man även fram verk av mästarnas mindre kända makar Anna Glad, Hilma Alander, Hilda Flodin, och Raffaello Gambogi.Sopranen
Karita Mattila

sjunger inte längre rollen som Floria Tosca. Hon har beslutat att dumpa rollen från sin repertoar efter föreställningar på Finlands nationalopera, New Yorks Metropolitan och Bayerska statsoperan.
Det är Covent Garden-operan i London som rapporterar om beslutet på sina webbsidor. Enligt operan kommer Mattila därmed ha ställt in alla föreställningar på Covent Garden nästa sommar. Hon ersätts av österrikaren Martina Serafin.
– Det här är ett konstnärligt beslut som är det rätta för mig, motiverar Mattila i ett pressmeddelande på operans webbsidor, enligt FNB.