DELA

Söderströms försöker hitta nya författare

bland andra än bokmalar och dagboksskribenter. Därför utlyser förlaget nu en skrivtävling på nätet där man kan rösta fram texter som flätas samman till en berättelse, skriver SPT/FNB.
– Det här sättet att skriva för tankarna till såpoperor och realityserier, säger Jukka Hakala, vd för Expo Österbotten som ordnar Vasa bokmässa i april.
Då ska den nya e-boken vara klar för lansering.
Inledningen och avslutningen skrivs av professionella författare. Det är Kaj Korkea-aho som börjar.
Det är fritt fram att skriva antingen på svenska eller finska och förlaget kommer inte att peta i folks språk eller göra grammatikaliska korrigeringar. Alla bidrag kommer inte att finnas till allmänt beskådande på nätet. I stället väljer en moderator ut ett antal texter som läsarna sedan kan rösta på. Slutprodukten skall gå att köpa som e-bok.
– Om boken blir jättebra har vi planer på att också ge ut den i pappersformat, säger Söderströms vd Barbro Teir.
För att kunna skicka in bidrag till tävlingen måste man registrera sig på adressen http://www.netbok.fi. De skribenter som deltar i omröstningen kommer att vara anonyma.
De som deltar i tävlingen kan vinna en surfplatta.



Om julens halm
handlar en ut-
ställning på Nordiska museet i Stockholm som öppnats inför julen.
– På julen täcktes bondstugornas golv med halm. Takkronor, julbockar och halmdockor, ibland i människostorlek, tillverkades av halm. Halmdockorna kallades lussebrudar, julgubbar och knutsgubbar. Dockorna skickades mellan gårdarna, ibland kunde de ha skämtsamma och elaka verser som handlade om något mottagaren gjort under året, skriver museet.
Den då 80-årige Nils Andersson i Värmland berättade 1930: ”Om jula tog di in en halmgubbe, å drack å danse ikring”. Traditionen antogs då vara flera hundra år gammal.
Utställningen pågår till den 27 februari



Dukade julbord
visas just nu
på Klosterbackens museum i Åbo med dess gamla trästadsbebyggelse.
– För allmogen innebar julen en efterlängtad omväxling, som gav möjlighet att äta sig mätt och vila från vardagsarbetet, skriver museet.
Den folkliga julen presenteras med dukade mat- och kaffebord i museets stugor och kammare
Den som befinner sig i Åbo på annandagen, den 26 december kan kl. 15 också höra staffanssång med Puolala musikgymnasium på Klosterbacken.