DELA

Skattjakt runt Anni Blomqvists hem

Anni Brandt, som bor i Anni Blomqvits hem Strömmen i Simskäla, arrangerar en kreativ tipsrunda med bland annat skattjakt.
– Det blir en överraskande och mycket spännande skattjakt som eggar fantasin. Jag placerar ut tio stationer runt huset och på de olika stationerna får barnen tillsammans med sina föräldrar göra kreativa saker. På två av stationerna finns en skattjakt, säger Anni Brandt.
Tipsrundan lämpar sig för barn upp till tonåren.
– Tanken är att barn och föräldrar eller far- och morföräldrar får göra något kreativt och roligt tillsammans. qStefan Lindfors
sälar syns i Åbo
Femtio sälskulpturer finns utplacerade i Åbo. De är designade av formgivaren Stefan Lindfors. Än så länge är sälarna vita men skall under sommaren dekoreras av olika konstnärer.
Sälarna är utplacerade i staden under sex veckor. Den största sälen, som samtidigt är en sparbössa, får en permanent plats i Siljaterminalen.
Sälarna auktioneras ut i slutet av sommaren och intäkterna går till Skärgårdshavets skyddsfond.
– Syftet med Hej Hylje-projektet är att påminna alla om vikten att skydda Östersjön och Skärgårdshavet, säger initiativtagaren Camilla Hackman till Åbo Underrättelser. q


Rekordpublik på väg
till Provinssirock
Provinssirock som börjar på fredag väntas få ett rekordantal besökare. Biljetterna för alla tre dagar är slutsålda, meddelar FNB.
Det senaste publikrekordet är från sommaren 2008 då festivalen hade 75000 besökare.
Fredagsbiljetter finns fortfarande till salu. På Törmänsaari uppträder bland annat System of a Down, The Sounds, Anna Puu, Jenni Vartiainen och Kotiteollisuus. qFinska filmer fick
pris i Portugal

Dome Karukoskis film, Lapplandsodyssén ”Napapiirin” sankarit och Arto Halonens film ”Prinsessan” uppmärksammades på filmfestivalen Festroia i Portugal på veckoslutet.
Halonens vinteräventyr tilldelades Silverdelfinen för bästa foto. Prinsessan fick juryns hedersomnämnande i kategorin Man And His Environment.
Båda filmerna har redan hunnit få flera priser på olika håll i världen, skriver FNB.qDNA-analys talar
för Birger Jarl

Nya DNA-analyser och undersökningar av benrester ger ytterligare stöd för att det verkligen är Birger Jarl, hans son Erik och andra hustrun Metchild som vilar i klosterkyrkan i Varnhem mellan Skara och Skövde, rapporterar Uppsala Nya Tidning.
Analyserna har gjorts av forskare vid Uppsala universitet, Rättsmedicinalverket och Västergötlands museum.
Birger Jarl avled 1266. För eftervärlden är han kanske mest känd som Stockholms grundare. q