DELA

Skärgårdsmålaren Roland Svensson


är aktuell på Waldemarsudde i Stockholm. Hundra år efter konstnärens födelse presenteras en omfattande retrospektiv utställning med omkring 200 verk av Svensson.
– Många har vuxit upp med Roland Svenssons bildvärld tack vare hans böcker och litografier som fått en så stor spridning. Hans skildringar av Stockholms skärgård, skriver man i ett pressmeddelande.
Roland Svensson (1910-2003) var främst verksam i den svenska skärgården men gjorde många resor till avlägsna öar i Nord- och Sydatlanten. Utställningen öppnas den 8 september och pågår till den 16 januari.Klubben Sunkit
i Stockholm
flyttar in på Södra Teatern. Fredagen den 3 september tar man över stora baren på teatern under Stockholm Comedy Festival.
– Sunkit är Stockholmsklubben som sedan 1996 lyfter fram och hyllar musiken som gudarna glömt; ”kalkoner, fulländade snedträffar och magiska misstag”, skriver klubben i ett pressmeddelande.
På Sunkit har till exempel ålänningen Sixten Jansson framträtt vid ett par tillfällen, i maj 2006 och i maj 2008.Tikanojas konsthem
i Vasa visar i höst
bland annat en utställning med författaren och kritikern L. Onerva (1882-1972) som centralgestalt. ”Onerva – Stadens kvinnor” kallar man utställningen som bjuder på ett upplevelsemässigt perspektiv på en ung kvinnas kulturella liv kring första världskriget.
Onerva studerade konsthistoria vid universitetet, bodde ensam, njöt av tidens kvinnokultur, sällskapade aktivt, gifte sig, rymde, skilde sig och hade sin hemlighetsfulla period. Hon livnärde sig på ströjobb inom kulturen, lärarvikariat, översättningar och framför allt tidningsarbete och konstkritik.”Miljontalet” och inte

”miljontals” (palestinier) skulle det ha stått i ett citat ur Johannes Salminens senaste essäsamling i Nyans recension som ingick den 26 augusti.