DELA

Skall Föglö få ett skärgårdens kulturhus,

 som utgående från Föglö, skulle koordinera och planera kulturverksamhet i hela skärgården föreslås nu av Eva Maria Mansnerus, Anna Sundblom och Grete Sneltvedt. Förslaget utgår från den den modell med en ambulerande kulturskola som arbetsgruppen för projektet Kultur i skärgården lade fram i fjol.
Landskapsregeringens kulturdelegation som behandlade förslaget vid sitt senaste möte anser att det kunde vara möjligt genomföra. Delegationen beslöt föreslå ett gemensamt möte med förslagsställarna samt Föglös kommundirektör Niklas Eriksson och verksamhetsledaren för Ecketrö post- och tullhus, Peter Winquist. Mötet skulle förslagsvis hållas den 8 november på Föglö.



”Fredagsrys”
arrangeras

av Jomala Bibliotek och Kultur fredagen den 12 november, kl. 19-23 i Vikingaåsens skola.
Besökarna måste vara 12 år eller äldre och gärna komma utklädda i passande kostym inom rysartemat. Under kvällen bjuds det på levande musik till serveringen, kuslig film, dans, spökteater och kvällen avslutas med disco.
Inträdet är gratis Men för att man säkert ska få plats ska man hämta en biljett från Jomala bibliotek mellan den 25 oktober och 4 november.



Filmklubben
Chaplin visar
på fredag, den 22 oktober, kl 19.30 höstens andra filmklubbsfilm i Alandicas nedre teatersal. På repertoaren står ”Det vita bandet”, en film av Michael Haneke. Filmen, som vann Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes i våras och som i höst även vunnit det europeiska filmpriset.
I ”Det Vita Bandet” berättar Michael Haneke om några barn i en tysk by strax före första världskriget. I en recension kallades filmen ”något av en själslig studie i dysterhet”. Men filmen har också prisats av många recensenter och kallats ett mästerverk.



Översättningen
av Elmer Diktonius
till engelska har belönats med Susan Sontags pris för översättningar. Susan Sontag Foundation i New York har valt att belöna den amerikanske översättaren Benjamin Mier-Cruz för hans arbete med översättningen av den finlandssvenske författaren Elmer Diktonius poesi och prosa. I samband med prisceremonin, som förlagts till Helsingfors, anordnar Svenska litteratursällskapet fredagen den 5 november kl. 14-17 ett seminarium på engelska om Diktonius. Platsen är Svenska litteratursällskapets hus vid Riddaregatan 5 i Helsingfors. o