DELA

Sjömansliv ur däcksperspektivskriver Björn ”Nalle” Rantala i Pargas om i en nyligen utgiven självbiografisk bok. Rantala, som senare i livet arbetade vid Pargas kalk, senare Partek och Finncement, seglade mellan 1955 och 1961 i Pargas kalks cementflotta men också på några åländska båtar. Han har många bekanta på Åland från den tiden.
De åländska båtar som finns med i hans berättelse är ss Ella, ms Nancy Lee och ms Alca, samt tankern Lancing. I Pargasflottan seglade han bland annat på ms Gullkrona.
I boken, som fått namnet ”Från pråmkarl till matros”, berättar han om livet både ombord och i hamn och konstaterar själv att det är en berättelse ur ”däcksperspektiv”.
Björn Rantala, som sedan 2004 är pensionär, har varit med på skrivarkurser i Åbolands litteraturförening, också på Åland i samarbete med Ålands litteraturförening.
Hans bok finns också i bokhandeln på Åland.Klassiker
i nytt ljus
presenteras i den nya samlingsutställningen på Ateneum i Helsingfors. Utställningen i museets tredje våning visar verk av Albert Edelfelt, Axel Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck och Hugo Simberg i större sammanhang. Här visas bland annat Edelfelts målning ”Hertig Karl, skymfande Klas Flemings lik” som länge förvarades i Åbo slott. I Simberg-kabinettet kan man se gouacher och akvareller som sällan ställts ut, såsom ”Frosten”, ”Vårafton vid islossningstid” och ”Tomtekungen sover”.
Den noggrant reglerade belysningen gör det möjligt att för första gången visa dessa ljusömtåliga verk som en del av samlingsutställningen.
Ljusömtåliga verk visas också i ukiyo-e-kabinettet som öppnades år 2009 för de japanska träsnitten i Ateneums samlingar. På samlingsutställningen visas olika konstnärers syn på årstiderna. oI USA har
25 filmer utsetts
till det nationella filmregistret vilket innebär att de bevaras för framtida generationer. Listan fylls på årligen, skriver FNB-Reuters.
De nya filmerna på listan är allt från komedier till skräckfilmer. Komedisidan representeras av ”Titta vi flyger” (Airplane, 1980) och skräckfilmerna av ”Exorcisten” (The Exorcist, 1973).
Star Wars-filmen ”Rymdimperiet slår tillbaka” (The Empire Strikes Back, 1980) och den politiska thrillern ”Alla presidentens män” (All The President’s men, 1976) ingår också.