DELA

Sista veckan för Eckerö-utställningar

Nu pågår sista veckan för utställningarna Kraftfullt, konsthantverk och Formrikets hantverksshop, Kjell Ekströms akvareller i Galleri Lugn & Ro och Katerina Mistals installation ”Figuranter” på Eckerö post- och tullhus. Utställningarna har hittills besökts av över 10.000 besökare, uppger Peter Winqvist. Sommarens sista öppetdag är söndag 28.8.



Tillägg om
Skonholms varv

Med anledning av artikeln i gårdagens tidning om den kommande informationsskylten på platsen för Skonholms varv i Finströms Svartsmara vill Ålands sjöfartsmuseums tidigare chef Göte Sundberg komma med ett tillägg:
Även sjökapten Elis Gustavsson var en viktig informant när modellen gjordes för sjöfartsmuseet. Han var smeddräng på varvet. Walter Danielsson, som kom med initiativet till modellen, var timmerman vid varvet.



Kulturchock i Åbo
i helgen

Kulturhuvudstadsåret i Åbo har haft en livlig sommar, som nu når sin höjdpunkt under helgen. Arrangörerna utlovar ett rekordhögt antal program i miljön kring Aura å, den största av programpunkterna är The Culture 2011 Tall Ships Regatta. I evenemanget deltar bland andra världens största segelfartyg, ryska fyrmastaren Sedov som är 122 meter lång. Fartygen anländer till Åbo från Klaipeda i Litauen och fortsätter sedan till Gdynia i Polen.
Andra evenemang som lyfts fram i helgens program är föreställningen The Elements, som kombinerar luftakrobatik och eldkonst på och ovanför Aura å och kröner Forneldarnas natt på lördag klockan 22 .
Helgen förväntas samla tiotusentals besökare varje dag och den totala publikmängden beräknas rentav uppgå till 300.000 besökare.



Internationalism
på hemmaplan

”Internationalism på hemmaplan” är temat för Svenska litteratursällskapets årsbok 2011. I sju artiklar diskuteras betydelsen av internationella strategier i små länders kulturella fält med exempel ur finländskt och nordiskt 1800- och 1900-tal.
I boken medverkar Marja Jalava, Narve Fulsås, Stefan Nygård, Maria Vainio-Kurtakko, Clas Zilliacus, Johan Strang och Trygve Söderling. Dessutom ingår det festtal som Pirkko Nuolijärvi höll vid SLS årshögtid den 5 februari 2011, med titel Svenskan och finskan i Finland ur ett globalt och lokalt perspektiv.
Redaktörer Stefan Nygård och Julia Tidigs.