DELA

Sista veckan för Eckerö-utställningar

Nu pågår sista veckan för utställningarna Kraftfullt, konsthantverk och Formrikets hantverksshop, Kjell Ekströms akvareller i Galleri Lugn & Ro och Katerina Mistals installation ”Figuranter” på Eckerö post- och tullhus. Utställningarna har hittills besökts av över 10.000 besökare, uppger Peter Winqvist. Sommarens sista öppetdag är söndag 28.8.Tillägg om
Skonholms varv

Med anledning av artikeln i gårdagens tidning om den kommande informationsskylten på platsen för Skonholms varv i Finströms Svartsmara vill Ålands sjöfartsmuseums tidigare chef Göte Sundberg komma med ett tillägg:
Även sjökapten Elis Gustavsson var en viktig informant när modellen gjordes för sjöfartsmuseet. Han var smeddräng på varvet. Walter Danielsson, som kom med initiativet till modellen, var timmerman vid varvet.Kulturchock i Åbo
i helgen

Kulturhuvudstadsåret i Åbo har haft en livlig sommar, som nu når sin höjdpunkt under helgen. Arrangörerna utlovar ett rekordhögt antal program i miljön kring Aura å, den största av programpunkterna är The Culture 2011 Tall Ships Regatta. I evenemanget deltar bland andra världens största segelfartyg, ryska fyrmastaren Sedov som är 122 meter lång. Fartygen anländer till Åbo från Klaipeda i Litauen och fortsätter sedan till Gdynia i Polen.
Andra evenemang som lyfts fram i helgens program är föreställningen The Elements, som kombinerar luftakrobatik och eldkonst på och ovanför Aura å och kröner Forneldarnas natt på lördag klockan 22 .
Helgen förväntas samla tiotusentals besökare varje dag och den totala publikmängden beräknas rentav uppgå till 300.000 besökare.Internationalism
på hemmaplan

”Internationalism på hemmaplan” är temat för Svenska litteratursällskapets årsbok 2011. I sju artiklar diskuteras betydelsen av internationella strategier i små länders kulturella fält med exempel ur finländskt och nordiskt 1800- och 1900-tal.
I boken medverkar Marja Jalava, Narve Fulsås, Stefan Nygård, Maria Vainio-Kurtakko, Clas Zilliacus, Johan Strang och Trygve Söderling. Dessutom ingår det festtal som Pirkko Nuolijärvi höll vid SLS årshögtid den 5 februari 2011, med titel Svenskan och finskan i Finland ur ett globalt och lokalt perspektiv.
Redaktörer Stefan Nygård och Julia Tidigs.