DELA

Sista sommarmusiken i St Görans

På torsdag 25 augusti kl 20.00 ger Stephan Kemetter och Patrik Komorowski en konsert med musik för violin och piano i St Görans kyrka. De kommer spela musik av T. Kuula, W.A Mozart och J. Kokkonen. Konserten är den avslutande i serien Sommarmusik som Mariehamns församling arrangerar.Biblioteken
får åtgärdsplan

Landskapsregeringen har i samarbete med Mariehamns stadsbibliotek låtit utarbeta en utredning av den åländska biblioteksverksamheten i enlighet med landskapsbudgeten 2010. Utredningen har utförts av fil.dr. Anna-Maija Koskimies-Hellman. Syftet med utredningen har varit att kartlägga den aktuella biblioteksservicen på kommunal nivå. Även skolbiblioteksverksamheten omfattas i utredningen.
Under en enskild föredragning med kulturminister Britt Lundberg i tisdags beslöts att man med utredningen som grund ska utarbeta en långsiktig åtgärdsplan med syfte att trygga och utveckla biblioteksverksamheten i landskapet.Äppel och höst
på Geta bibliotek
På temat äppelodlingar om hösten har konstnär Juta Kusnere sammanställt en fotoutställning som nu finns till påseende på Geta bibliotek. En vernissage kommer att hållas vid ett senare tillfälle. Utställningen är öppen under samma tider som biblioteket.
Juta Kusnere kom till Åland från Lettland som äppelplockare och bor numera i Geta. Hon har tidigare studerat keramik och på konstskola, men fotograferingen kom till henne under tiden på Åland.Åländsk kultur
i riksmedia

Enligt Ålandskontorets pressöversikt nämndes Åland i flera olika kultursammanhang i riksmedia i juli. Bland annat nämndes konsertserien Klingande brev, som ingick i programmet för Åbo kulturhuvudstadsår och genomfördes i samarbete med Kulturföreningen Katrina i augusti, i 5 tidningsartiklar.
Tidningen Aamulehti ägnade en helsida åt forskare Jussi Pekkanens redogörelse av händelserna som ledde till Ålands självstyrelse för 90 år sedan. Ambassadrådet Vesa Jaakola från Utrikesministeriet skrev en kolumn ”Maailman parhaiten suojeltu vähemmistö (”Världens bäst skyddade minoritet”) med anledning av 90-årsfirandet av Ålands självstyrelse. Kolumnen publicerades i tre tidningar.
I Helsingin Sanomats serie ”Ihmiset” (människor) presenterade tidningen i en illustrerad artikel cellisten Tomas Nunez-Garces, hans uppväxt på Åland, musikstudierna och hans nya arbete som första solocellist vid Finlands Nationaloperas orkester. Författaren och kulturarbetaren Katarina Gäddnäs bok ”Hem till gården” har getts ut på finska och med anledning av det skrev Helsingin Sanomats den illustrerade artikeln ”Perinteiden puristuksessa” (klämd av traditioner).