DELA

Sista chansen att se Rasmus på luffen

I kväll spelas Åbo svenska teaters uppsättning av Rasmus på luffen i skolan på Kumlinge. Föreställningen börjar klockan 18.30. Torsdagen den 24 november spelas pjäsen i Brändöhallen med början klockan 19.00.
I rollerna ses Simon Häger, Cécile Orblin och Bror Österlund. qMatsamtal
i Finström

Inkommande måndag, 21 november, kl 18.30, berättar Michael Björklund om sin bok ”Min nordiska mat” i Finströms bibliotek.
– En ypperlig chans för matfantaster och andra intresserade att få en inblick bakom kulisserna i processen att skapa en kokbok, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Boken har Michael Björklund gjort tillsammans med Kenneth Nars. Boken fick nyligen första pris i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur 2011 i konkurrens med 300 andra nya kokböcker.
– Böcker om mat är mycket populära hos låntagarna. Bland facklitteraturen är det bara inredningsböcker som är mer populära i Finströms bibliotek. Intresset märks även i den stora flod av kokböcker som väller ut från förlagen.
Också smakprov utlovas under kvällen. qJournalist-
stipendier kan sökas

Stiftelsen för befrämjande av journalistisk kultur lediganslår Kopiosto- och Yttrandefrihetsstipendier samt stipendier för studerande. Kopiosto-stipendierna är i första hand avsedda för journalister som arbetar inom pressen. Yttrandefrihetsstipendierna kan sökas av alla medlemmar i Finlands journalistförbund.
Stipendieansökan görs på en elektronisk ansökningsblankett som finns på stiftelsens webbplats (www.jokes-saatio.fi), men den bifogade förbindelsen bör skrivas ut, undertecknas och skickas med post. Stiftelsen förutsätter att ansökan innehåller basuppgifter om den sökande (namn, adress, arbetsgivare, arbetshistoria i korthet, medlemsförening, tidpunkten då man blivit medlem, bankuppgifter). Kostnadskalkyl och en beskrivning av hur stipendiet ska användas bifogas. För ansökan om språkkursstipendier behövs ingen kostnadskalkyl. qEtnofestivalen Faces
fick årets människorättspris

Förbundet för mänskliga rättigheter beviljade på onsdagen sitt årliga människorättspris till etnofestivalen Faces. Festivalen som ordnas i Raseborg belönas för sitt övergripande och långsiktiga arbete för att främja de mänskliga rättigheterna.
Kulturföreningen Etnokult ordnade den första Faces-festivalen 1997. Sedan dess har Etnokult utvidgat sin verksamhet också utomlands.
–De mänskliga rättigheterna har alltid varit centrala i vår verksamhet och därför är detta pris en stor ära för oss, säger föreningens ordförande Börje Mattsson.
Människorättspriset delas årligen ut till en person eller organisation som i sitt arbete konsekvent har gått in för att följa de mänskliga rättigheterna i Finland.
Priset delades nu ut för tionde gången, skriver FNB. q