DELA

Sibby bykarta berättar

Elisabeth Holmberg om på en inspirations- och idékväll torsdag 20 januari kl 18.30 i biblioteket vid Rangsby skola.
Tengsöda-Långbergsöda byalag berättar också om byarnas gemensamma karta. Tips och idéer om hur man kan gå tillväga för att dokumentera namn på berg, åkrar och ängar utlovas.”Lättsmält jazz utan spänning”
skriver Hallands nyheter om Johanna Grüssners skiva ”Come rain or come shine”.
De skriver ”Ålandsfödda, USA-utbildade Johanna Grüssner (—) hade behövt en mer spännande repertoar och tuffare arr för att sticka ut bland Sveriges många duktiga jazzsångerskor – gärna med lite musikaliskt bus som i slutet av ”Honeysuckle rose” och vidare ”bäst är de bluesiga duoballaderna ’Save your love for me’ och ’How long has this been going on?’ med den kreative pianisten Ulf Johansson Werre, som även är med och sjunger den senare låten.”
Betyget tidningen ger är 2 av 5.Nordens institut står som arrangör
för skrivartävlingen för niondeklassister som vi skrev om igår. Deras namn föll bort ur artikeln.Silverkören efterlyser
fler medlemmar. Noomi Elfving – själv relativt nybliven pensionär – startat ett projekt kallat Silverkörer i samarbete med Finlands svenska sång- och musikförbund och Förbundet för arbetar- och medborgarinstitut i Svenskfinland, FAMI.
Start för projektet blir en Silverkörskonsert på sång- och musikfesten Ta i ton i Åbo i juni, där silversångare från hela Svenskfinland ska vara med. Redan nu är fler än 100 sångare anmälda till den blandade kören, men flera ryms med, meddelar man i ett pressmeddelande. Deltagarna borde ha så pass mycket körvana att de själva kan öva in sin stämma, eller att de på hemorten kan få hjälp av någon inövare.
Den allfinlandssvenska Silverkören kommer att framföra tre sånger i Åbo, alla med ordet ”silver” i sig. Det är folkvisan Vinden drar, i ett relativt nytt prisbelönt arrangemang, ett nyskrivet arrangemang av Sail Along Silvery Moon (framförs på svenska) samt Anders Nybergs Länge leve livet.
Nästa samövning hålls i Vasa arbis den 29 januari kl 13-15.30. Därefter hålls ännu en övning i Vasa den 27 mars, en i Ekenäs den 19 april samt i Åbo 16 maj. Dessutom övas sångerna strax före konserten i Åbo i början av juni.
Anmälan till Silverkören görs till Noomi Elfving på tfn 0400 455 416 eller e-post noomi.elfving@vasa.fi. Noter till de tre sångerna fås från sång- och musikförbundets kansli i Vasa.