DELA

Shabana Rehman till Åland i april

Den norske samhällsdebattören och skådespelaren Shabana Rehman gästar Åland den 18 april som en del av Nordens Instituts på Åland seminarium om mångkultur. Rehman har bemötts med stora rubriker för sina föreställningar i Norge. Rehman vill med hjälp av humor och vass satir provocera attityder kring ett allt mer främlingsfientligt Norden.

Nordenswan och Lundberg till Dalsland
Mariehamnsbördige författaren och musikern Leo Lundberg är presentatör på den nordiska novelldagen som hålls i Ed i Dalsland. Den åländska författaren Sonja Nordenswan deltar även hon på novelldagen. Det innebär att de inte deltar på litteraturdagarna i Mariehamn. Från Finland kommer också Johanna Holmström.
Nordiska novelldagen vill vara en scen för aktuella nordiska novellister. Förutom uppläsningar och paneldiskussioner ska även Dalslands litteraturpris delas ut.

Ålandsbilder på turné
För att fira självstyrets 90-årsjubileum har landskapsregeringen skickat iväg 85 bilder på turné. Utställningen, som heter ”Paradise found”, har redan visats i FN-byggnaden i New York och är nu på väg till Washington, St. Petersburg och Bryssel. Fotograf Daniel Eriksson är utställningens producent.
Bilderna är indelade i tio teman. De beskriver det moderna Åland: årstider, människor och verksamheter. Med på utställningen finns också en film av Robert Jansson.
– Vi hoppas på att kunna visa utställningen också på Åland, men när beror på turnéschemat, säger landskapsregeringens kommunikationschef Björn Häggblom.

Slöjd och hantverk i tullhuset
Ålands slöjd och konsthantverk arrangerar i sommar en medlemsutställning på Eckerö Post- och tullhus. Föreningens medlemmar disponerar en kvadratmeter vardera för att ställa ut sina alster. Även icke medlemmar kan delta i utställning och försäljning.
Föreningen arrangerar också två kurser under våren, en i knivsmide och en i risbindning.
I post- och tullhuset kommer i sommar också keramikern Peter Winquist att ställa ut en jubileumsutställning. Kurser arrangeras även av föreningen Bel Canto.


Fyra föreställningar kvar av Massey Ferguson
Robert Liewendahls Massey Ferguson 370hk med Teater Alandica visas ännu fredag och lördag kl 19.00, söndag kl 18.30 samt torsdagen den 29 mars kl 19.00. Om det blir fler föreställningar är inte klart än.