DELA

Savoy visar ny Westöfilmatisering

Filmversionen av Kjell Westös roman ”Där vi en gång gått” premiärvisas på bio Savoy på fredag. Regissör är Peter Lindholm som också filmade Kjell Westös ”Drakarna över Helsingfors” 2001.
”Där vi en gång gått” fick Finlandiapriset 2006. Historien utspelas i Helsingfors från 1900-talets början till trettiotalet. I rollerna ses bland andra Jessica Grabowsky, Jakob Öhrman, Andreas af Enehielm, Oskar Pöysti och André Wickström.
Filmen har premiär i riket samma dag. Så här beskrivs den av FNB:
”En stark film om mänsklighet och kärlek i en tid av nationell oro. Redan i den första scenen konfronteras vi med klasskillnaderna mellan den rika överklassens idyll och de fattiga arbetarnas förnedring då en gravid tjänsteflicka avskedas och hennes man utlovar arbetarklassens hämnd. Inbördeskriget står för dörren och berättelsen, som tar oss genom flera decennier, visar hur tid, rum och social klass både förenar människor och driver dem ifrån varandra.”
Kjell Westö har under arbetets gång varit med och kontrollerat att de historiska aspekterna i manuset är rätt och att dialogen följer tidsspråket.
I december visas Där vi en gång gått som en sexdelad tv-serie. Film- och tv-seriebudgeten på sammanlagt 2,4 miljoner euro är stor i finländska mått mätt.