DELA

Runar Salminen-film i tv

100 år har gått sedan Runar Salminen föddes och det uppmärksammar Finlands FST5 i dag med en repris av Karl Sahlgrens dokumentär från 1975 om författaren och konstnären från Vargata i Vårdö. Programmet sänds i serien ”Arkivpärlor” kl. 18.30.
Dokumentären visas också torsdagen den 8 mars kl 16.25 och då i Yle Fem, som FST5 heter efter namnbytet på måndag.

Musikföreningen Bel Canto bjuder
in till sångcafé i Önningebymuseet på söndag, den 4 mars kl. 15. Det är ett arrangemang i samarbete med musee. Bel Cantos barnensembler och solister från vårens kurser framför sånger i olika stilar. Konserten består av två avdelningar med fikapaus.

”Återvunnet” heter en utställning som
visas på Jomala bibliotek mellan den 5 och 29 mars. I utställningen kan man stifta bekantskap med alster från flera påhittiga hemmaknåpare.
Biblioteket efterlyste saker gjorda av återvunnet material och fick bra respons från både när och fjärran.
– Det är mycket varierande, fantasifulla och vackra skapelser som vi har fått in. Det är bara att konstatera att folk verkligen är påhittiga och kan se nya sätt att använda och kombinera saker. Det finns så mycket som man bara slänger när man inte längre behöver det. Det kunde istället kunna bli något nytt för en själv eller någon annan. Så kom och låt dig inspireras av utställningen, kanske även du kan komma på något nytt sätt att återvinna istället för att bara slänga bort, skriver man i ett pressmeddelande.
Vernissage hålls måndagen den 5 mars, kl. 18.00-20.00.

Vårens stora utställning
på Nationalmuseum i Stockholm heter ”Passioner” och öppnar den 8 mars. Den handlar om hur konstnärer skildrat olika känslor genom århundradena, från renässansen fram till idag.
Bland konstnärerna finns bland annat namn som Dürer, Munch, Rembrandt, Tony Oursler, Rineke Dijkstra och Bill Viola.