DELA

Roger Waters opera inleder Kulturkalaset

Roger Waters opera Ça Ira inleder Göteborgs kulturkalas i sommar.
– Under många år har Roger Waters och jag pratat om att framföra hans operaverk i Sverige, säger Thomas Johansson på Live Nation som producerar operan.
Roger Waters, den legendariske ledaren när Pink Floyd under 70-talet blev ett av de stora arenabanden, sätter två musikaliska avtryck i Göteborg i augusti, meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande.
Tisdagen den 13 augusti uppförs hans opera Ça Ira på Götaplatsen tillsammans med Göteborgs Symfoniker som inledning på Kulturkalaset.
Lördagen den 17 augusti framför Roger Waters Pink Floyds mästerverk The Wall på Ullevi.
Rogers Waters började tillsammans med Etienne och Nadine Roda-Gil att utveckla sin operaidé inför 200-årsjubileet av den franska revolutionen 1989. Han hämtade inspiration från en revolutionsvisa från den tiden, Ça Ira, skriven av en militär, sedermera gatusångare, och så sent som 1954 inspelad på grammofonskiva av Edith Piaf. Waters ägnade totalt 16 år att åt att skriva och bearbeta verket innan uruppförandet i Rom 2005.
Operan har därefter satts upp i Poznan i Polen, Kiev i Ukraina och Manaus i Brasilien. På Götaplatsen blir det femte gången som Roger Waters framför sitt verk
– Detta blir en musikupplevelse utöver det vanliga dit alla är välkomna, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Göteborgs Kulturkalas. Det är en lättillgänglig opera som vi tror många kan uppskatta.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!