DELA

”Rhenguldet” ges på lördag kväll

kl. 20 i Mariehamns stadshus. Föreställningen är en digital direktöverföring från Metropolitans lördagasmatiné i New York. Kulturföreningen Katrina är arrangör. Fortfarande finns biljetter kvar och dessa säljs en timme före föreställningen. Publiken borde vara på plats senast tio minuter före kl. 20. I Metropolitans uppsättning av Wagners ”Rhenguldet” medverkar bland andra den uppburne walesiske basbarytonen Bryn Tefel som fått strålande recensioner för sin insats, liksom den kände dirigenten James Lewine.o

Martin Högstrands
debutroman
”Skymningsland” recenseras i Österbottens tidning av Kaj Hedman. Recensenten finner både förtjänster och svagheter i boken men det positiva tycks överväga. Hedman noterar bland annat ”en sympatisk ton i berättelsen” och konstaterar att den ”griper tag om läsaren”. Han skriver vidare: ”Språket är ledigt och vant, det förekommer inga obehagliga brytningar eller förvirrande utläggningar. Ibland blixtrar några riktigt fina existentiella satser till. Allt det här är lovande med tanke på kommande böcker av Martin Högstrand.”
”Skymningsland”, som kommit på Schildts förlag, recenserades i Nya Åland av Carina Karlsson den 27 september.Molières
”Den girige”,
som i Anne Kulles uppsättning, med kvinnlig huvudrollsinnehavare, blir ”Den giriga” har i november premiär i stadshuset i Mariehamn med Teaterföreningen. Pjäsen är också aktuell i en något ovanlig version i Österbotten där Göran Sjöholm sätter upp den med Nedervetil teaterförening. Handlingen är förlagd till en by på landet på 1950-talet. Man spelar på Nedervetildialekt och då blir pjäsens titel ”Han kniidå”.Det blir musikal
på teater Viirus
i höst. Föreställningen ”In kommer Gösta” har urpremiär i oktober och baserar sig på det svenska kultbandet Philemon Arhtur & the Dungs musik, skriver FNB.
Musikalen är skriven av författaren Anders Larsson och utspelar sig på en bortglömd bensinmack vid sidan av motorvägen, när indrivaren Gösta Johansson plötsligt dyker upp. Enligt Larsson är musikalen ett hopkok av ekonomiska bekymmer, lite kärlek och trubbel samt klassiska musikal-ingredienser.
– Som musikalämne är det en värld med lite udda existenser. Det är en gammal tregenerationers bensinmack, men nu har motorvägen dragits förbi och ägarna står lite handfallna vid sidan om, säger Larsson.
Urpremiären på ”In kommer Gösta” äger rum den 13 oktober i teater Viirus nya lokaler på Sjötullsgatan i Kronohagen.Skatter från
gömmor i Kreml
visas i en utställning på Designmuseet i Helsingfors som pågår till den 12 december. Utställningen handlar om de ryska tsarerna och deras jaktintresse och är ett samarbete mellan designmuseet och Kremlmuseet i Moskva. Utställningen berättar i hantverk och porträtt släkten Romanovs historia på 1600- och 1700-talen, en berättelse om ”hjältemod och makt”.