DELA

Pyromanboken kritiseras hårt

Boken Gryningspyromanen av Jörgen Pettersson och David Widlund får hård kritik i tidningen Sydsvenskan.
Författarna ”har skrivit en bok om händelser som helt saknar motstycke i svensk kriminalhistoria. De har gjort sin hemläxa. Läst allt man kan tänka sig, pratat med alla som vill prata, dokumenterat med stor känsla för detaljer. Synd bara att de inte kan skriva.” Det skriver recensenten Andreas Ekström.
Recensenten anser också att författarna visar upp ”exempellöst dåligt omdöme i sin utlämnande skildring av huvudpersonens familjeförhållanden”.
– En sak är att en hårdför publicist skulle kunna hävda att ”Gryningspyromanen” har förverkat sin rätt till ett privatliv. Det gäller dock inte hans exfru, eller hans unga söner, eller andra personer i hans omedelbara närhet – lätt identifierbara.
Kristianstadsbladet är något mildare om den ”illa skrivna, men mycket väldokumenterade” boken.
– Men uppenbara brister kompenseras mer än väl av den gedigna dokumentationen, sägs bland annat.Lilla Teatern planerar pjäs om Björn Wahlroos
Finansmannen Björn Wahlroos blir huvudperson i en ny pjäs som Lilla Teatern i Helsingfors planerar att sätta upp om ett år. Det handlar om en nyskriven inhemsk pjäs som bär arbetsnamnet Kungen, berättar FNB.
– Pjäsen utspelar sig under en fest på herrgården i Åminne där pjäsens huvudperson vid namn Björn Wahlroos står redo att ta emot gästerna. På festens gästlista hittar vi också andra finländska namn som klingar bekant samt svenska kungen med gemål, säger teatern i ett pressmeddelande.
Pjäsen är skriven av författarna Timo Harakka och Antti Karumo, som står bakom bland annat tv-filmen Pääministeri från 2009.
Kungen ska enligt planerna ha urpremiär våren 2013.Museiverket i Finland är i penningknipa
Museiverket måste få tre miljoner euro ur en tilläggsbudget för att kunna undvika planerade uppsägningar. Det kräver Museiverkets personal, som demonstrerade i Helsingfors på måndagen.
Personalen överlämnade en adress till Undervisnings- och kulturministeriet. I adressen betonar de att nedskärningarna skulle äventyra skötseln av Finlands kulturarv och strida mot regeringsprogrammet.
Minskningen på tre miljoner euro i årets budget väntas leda till att 40 personer sägs upp och att hela personalen permitteras. Dessutom hotas åtta museer av stängning.
– Den besparing som uppsägningarna och permitteringarna ger i hela landets ekonomi är tvivelaktig och kortsiktig, säger personalen i ett uttalande.