DELA

Pauliina Turakka Purhonens utställning


på biblioteket i Brändö lockade många till vernissagen i torsdags.
– Det kom mycket folk för att se och uppleva hennes verk, textila skulpturer, keramik, och oljemålningar.Ett fyrtiotal brändöbor hade trotsat regnskurarna och fick ta del av både konstverken och tilltugg och dryck, berättar Bjön Carneholm som var med.
Carneholm beskriver arbetena som ”fantastiskt fina och unika i sin realism”.
– Ett gyllene tillfälle för både kommun, församling och privatpersoner att förvärva verk av en konstnärinna som haft sin uppväxt i Brändö. Missa inte denna utställning, skriver Carneholm.
Nyan berättade om utställningen i en intervju med konstnären Pauliina Turakka Purhonen tisdagen den 14 september.Maria Antmans
scenografi till
Sofi Oksanens ”Utrensning” på Wasa Teater får beröm av recensenten Bertel Nygård i Vasabladet.
Han skriver att Oksanens roman hade gett honom en klar bild av Aliide Truus kök på den estniska landsbygden.
– Nu ser jag bilden materialiserad i en realistisk, handfast scenografi, som känns befriande rejäl i en tid när allt skall vara så avskalat, skriver Nygård.”Stormen” rör om
på Dramaten
i Stockholm. Lördagen den 2 oktober har Shakespeares ”Stormen” premiär på Stora scenen. Regisserar gör John Caird, som rör om ordentligt i salongen och låter publiken ta plats på scenen. Med 60 sittplatser på scenen, som dessutom flyttas fram över de första bänkraderna, blir hela salongen den öde ö och den nedlagda teater, som huvudpersonen Prospero, spelad av Örjan Ramberg, förfogar över. Prospero är regissören som är diktaren Shakespeare och som dessutom kanske kan påminna om svenska teaterkonstnärer som spökar bland luftandar, monster och demoner.
Finlandssvenska Stina Ekblad finns också bland skådespelarna i uppsättningen.