DELA

Paneldiskussion om Joel inställd

Den planerade paneldiskussionen om Joel Pettersson som Lemlands kultur- och biblioteksnämnd aviserat till nästa vecka måste tyvärr ställas in på grund av logistikproblem och semestertider. Från nämnden meddelar man dock att man hoppas kunna genomföra Joel-panelen senare i höst.


Hälften färre
kulturjournalister
På fyra år har antalet kulturjournalister i USA minskat med hälften, enligt studier som National Arts Journalism Program gjort. År 2004 fanns det 5000 fast anställda kulturjournalister på de amerikanska dagstidningarna. Idag är siffran nere i 2500. Överhuvdtaget har antalet journalister minskat drastiskt som ett resultat av tidningarnas dåliga ekonomi.Avantgarde utställning
i Åbo stängs
Utställningen Cirkel – streck – punkt på Wäinö Aaltonens museum i Åbo stängs tills vidare på grund av fortsatta undersökningar gällande verkens äkthet. Avantgarde-utställningen bestod av cirka 80 verk som lånats ur en privat samling. Misstankarna beträffande verkens äkthet väcktes i mitten av juni, ungefär en vecka efter att utställningen öppnats. Museet forstätter att tillsammans med en expert utreda äktheten i konstverk som uppges vara Vladimir Tatlins. Utredningen inleddes förra veckan. Museet avlägsnade redan tidigare den här månaden förfalskningar som signerats med Aleksandr Rodtjenkos namn. Museiledningen medgav förra veckan för FNB att museet gjort ett dumt och godtroget misstag.Det var konstkritikern Otso Kantokorpi som först började misstänka äktheten i verken på utställningen.
– Det var ren intuition som sade att nu är någonting fel, sade Kantokorpi.
Han har sysslat med rysk avantgarde hela sitt liv och hade sett fram emot utställningen.
– Men väl där fick jag en underlig känsla. Allt var på något sätt unket och smutsigt. Närmare hundra verk som alla verkade dåliga.
I museets huvudsal fortsätter Leonhard Lapins retrospektiva utställning Tecken och tomhet fram till den 13 september.Nyan rättar
I Nya Åland i torsdags (6.8) ingick en artikel om projektet levande bibliotek under Kulturnatten. Rubriken borde ha varit ”Döm inte efter omslaget”. Det stod också att Mikaela Kjeldsen skulle vara en av böckerna man kan låna, vilket inte stämmer.