DELA

Oratoriekören söker sångare

Oratoriekören startar det nya verksamhetsåret med J. S. Bach´s Juloratorium. Kören hälsar nya sångare med sång- och körvana välkomna med för att sjunga med.
Solister i årets konsert blir Elina Granlund, sopran, Frida Österberg, alt, Jens Palmqvist, tenor och Philip Björkqvist, baryton. Orkestern består av stråkensemblen Capella Sine Nomine från Stockholm kompletterad med blåsare och slagverkare från Åland. Dirigent är körens dirigent Kaj-Gustav Sandholm.
Konserten ges i Jomala kyrka den 4 december kl 15.00. q



St. Mårtenskören
välkomnar nya

St Mårtens kyrkokör välkomnar nya sångare till terminsstarten 15 september.
– Vi är en blandad kör som sjunger lättsam kyrkomusik, till exempel visor, säger dirigenten Guy Karlsson.
Kören riktar sig till alla som tycker om att sjunga sånger som är lätta att lära sig.
Intresserade ska ta kontakt med Guy Karlsson. q



Konsert
för Afrika

Nu på lördag 9 kl 19.00 i Jomala kyrka arrangerar Kaj-Gustav Sandholm en konsert för Afrika. Medverkande är Björn Blomqvist, bas, Elisabeth Karlsson, flöjt och mezzosopran, Kerstin Olsson, mezzosopran, Patrik Komorowski, piano och Kaj-Gustav Sandholm på orgel. Biljettpriset på 20 euro går oavkortat till Afrikahjälpen genom Kyrkans Utlandshjälp. q



Föglöelever
på tidsresa

I dag fredag september tar Föglö hembygdsförening eleverna i Föglö grundskola med på en tidsresa till mitten av 1700-talet.
– Vi förvandlar den gamla tingsgården Enigheten, som härstammar från den här tiden, till en 1700-talsby i Föglö där människor från olika samhällsklasser lever sida vid sida. Byssbornas fredliga leverne slås emellertid i spillror i och med att den ryska armén återkommer och befolkningen tvingas att än en gång fly till Sverige, under det som in historieböckerna kallas lilla ofreden 1742-43, skriver man i ett pressmeddelande.
Avsikten med tidsresan är att förmedla lokal historiekunskap till eleverna på ett konkret och självupplevt sätt. Tidsresan ingår i föreningens 30 års firande detta år.
De 60 eleverna i årskurs 1-9 kommer att delas upp i fem familjegrupper, inklusive pigor och drängar och får under dagen pröva på olika vardagssysslor från den tiden. Hur man kärnar smör av grädde, slår gräs med lie, gälar strömming och lappar bomullsnät, hur man förvandlar fårens ull till garn osv. Alla deltagare, såväl barn som vuxna kommer att byta identitet för dagen – alla får ett 1700-tals namn och alla kommer att vara så tidsenligt klädda som möjligt. q