DELA

Oratoriekören hade årsmöte

På Oratoriekörens årsmöte i helgen konstaterar att kören med de fyrtio aktiva körmedlemmarna kommer att ha ett aktivt år 2011. Oratoriekören deltar i Ålands sång- och musikförbunds tre konserter med Mendelsohns Lobgesang varav den tredje går av stapeln i Åbo 10 juni i Mikaelskyrkan inom ramen för den finlandssvenska sångfesten Ta i Ton.
Den 17 april ger Oratoriekören en konsert i Jomala kyrka med passionsmusik av John Stainers The Crucifixion, ett uppskattat musikverk som uppfördes även under palmsöndagen i fjol. Solister kommer även i år att vara tenoren Christian Juslin och baryton Gunnar Lundberg.
Under kommande höst satsar Oratoriekören på Bachs Juloratorium med konsert i början av december. Som solister vid konserten kommer kören att engagera unga åländska sångstuderande och för musiken engageras Capella Sine Nomine från Stockholm.
Kaj-Gustav Sandholm är körens dirigent. Vid årsmötet omvaldes Benita Muukkonen som ordförande och Anders Johansson, Rose-Marie Lampi, Stig Fagerholm och Mia Åkerholm (ny ledamot). Suppleanter är Knut Grussner och Ann-Christine Johnsson. qJazzmusikern
Åke Johansson
har avlidit. Han blev 74 år gammal, skriver Borås Tidning.
Åke Johansson var en av landets mest inflytelserika musiker inom bebop-traditionen. 1974 kom hans första album, ”Monday Date”. Han har ackompanjerade som Archie Shepp, Rolf Billberg och Leo Wright. Han turnerade med Lars Gullin, Chet Baker, Dexter Gordon och Clark Terry, berättar TT Spektra. qFinnkino såldes
till Sverige
i veckan. Sanoma säljer sina biografverksamheter i Finland och Baltikum till en svensk kapitalplacerare, Ratos. I affären ingår Finnkino och dess dotterbolag. Bolagen sysselsätter sammanlagt kring 620 personer.
Värdet på affären är 116 miljoner euro, skriver FNB. qStockholms stadsteater
bjuder till en klassisk
höst. Helena Bergström regisserar ”Fröken Julie” och Leif Andrée tar plats på scenen som den försupne bonden Jeppe i Ludvig Holbergs ”Jeppe på berget”.
Andra klassiker under höstsäsongen är ”Orestien” av Aischylos, ”Revisorn” av Nikolaj Gogol och ”Leka med elden” av August Strindberg, den sistnämnda i regi av Sofia Jupither, skriver TT Spektra. q