DELA

Operan Falstaff visas i stadshuset

På lördag klockan 20.00 direktsänder kulturföreningen Katrina operan Falstaff i stadshuset. Operan spelas på Metropolitan.
– Operan Falstaff av Verdi är unik på många sätt. För det första är det Verdis enda komiska opera och för det andra är det hans sista. Verdi inledde arbetet med Falstaff när han var 74 år gammal och operan uruppfördes samma år som han fyllde 80 år. Musikaliskt anses Falstaff vara ett operamästerverk. Musiken och texten följs åt på ett helt annat sätt än i Verdis övriga operor. Musiken återger snabba sinneförändringar och har många komiska poänger, skriver ordförande Barbro Sundback i ett pressmeddelande.
På Metropolitan har den italienska baritonen Ambrogio Maestri rollen som Falstaff.
– Hans stora kroppshydda fyller rollen med både patos och komik. Maestri har gjort rollen redan över två hundra gånger sedan premiären på Royal Opera House i London för en par år sedan.
Uppsättningen är gjord av kanadensaren Robert Carsen och han har förlagt händelseförloppet till 1950-talet.
De fyra fruarna i Windsor görs av sopranerna Lisette Oropesa och Angela Maede samt mezzosopranerna Stephanie Blythe och Jennnifer Johnson Cano. Rollen som Fenton sjungs av tenoren Paole Fanale och Ford sjungs av barytonen Franco Vassallo.
– Den legendariska metdirigenten James Levine håller i taktpinne och återkommer efter två års konvalescens.
Operan är ca 3,5 timmar lång med två pauser.
Läs mer i papperstidningen!