DELA

Önningebymuseets vänner har gjortännu ett konstinköp: en liten oljemålning av den finländska konstnären Amelie Lundahl (1850-1914). Lundahl besökte, så vitt man vet, Önningeby endast sommaren 1889. Hon bodde då tillsammans med Ellen Favorin på gården Övre Knapans.
– Hon var lite äldre än stamtruppen i kolonin och kom aldrig riktigt in i gemenskapen i Önningeby. Lundahl hade fortsatt sina konststudier i utlandet precis som så många andra konstnärer den här tiden. Hon vistades bland annat i Paris och Bretagne, men var även verksam i Sverige innan hon återvände till hemlandet, berättar Kjell Ekström vid Önningebymuseet.
– Önningebymuseet har inte tidigare haft någon målning av Amelie Lundahl i samlingarna, så vänföreningens nyförvärv är välkommet. Särskilt som de kvinnliga konstnärerna i kolonin i vår ska presenteras med en utställning i Tallinn. Vänföreningen deponerar målningen i Önningebymuseet, tillägger han.
Målningen köptes in för 2.600 euro.Den norske
succéförfattaren
Karl Ove Knausgård kommer till Mariehamns litteraturdagar den 25-27 mars, meddelar projektledaren Isabella Sarling.
– Men Knausgård är inte det enda stora författarnamnet som tackat ja. Många högaktuella och intressanta författare har nappat på temat ”godhet” och vill gärna gästa evenemanget. Programmet är i stort sett klart och arrangörerna är mycket nöjda med innehållet. Vi kommer att släppa program och biljetter så snart vi bara kan, säger Sarling.Filmklubben
Chaplin visar
på fredag kl 19.30 i nedre teatersalen på Alandica den franska regissören Martin Provosts ”Séraphine”, en film som beskrivs som ”årets franska film, och som ”ett enastående porträtt av en kantig konstnär”. Filmen vann i våras inte mindre än sju César, det franska filmpriset. Den handlar om tvätterskan och amatörmålaren Séraphine Louis från staden Senlis nära Paris, som vid tiden för första världskriget upptäcks av den tyska konstkritikern Vilhelm Uhde.