DELA

Om den åländska rian

berättar professor emeritus Nils Storå i ett föredrag som hålls på Matsmårs i Föglö Hummersö onsdagen den 20 oktober kl. 19. I det rika byggnadsbeståndet på Matsmårs finns även rian bevarad, med spis och kultändarmotor och tröskverk. Förr hade i princip varje gård en ria, i dag är det inte många bevarade. På föredragskvällen finns det även möjlighet att besöka rian.
Föredraget arrangeras av garantiföreningen för Matsmårs och är öppet för allmänheten. Entrén är fem euro inklusive kaffe med dopp. Varma kläder rekommenderas även om salen ska värmas upp inför evenemanget.Operasändningarna
från Metropolitan
i New York, som hade Ålandpremiär i ett arrangemang av kulturföreningen Katrina i lördags tas, som Nyan tidgare berättat, emot på omkring 1400 platser världen över. I Finland är det sedan 2008 biografkedjan Finnkino som är samarbetspart.
Reijo Jämes på Finnkino säger till FNB att den första säsongen med föreställningar från Metropolitan 2008–09 lockade cirka 15.000 åskådare. Nästa år fördubblades mängden och i år väntar man sig 35.000–40.000 operavänner till biograferna.
I fjol utökades utbudet med London National Theatres föreställningar. Man har också visat konserter och idrottsevenemang.Didrichsens
konstmuseum
i Helsingfors firar 45 år och har nyligen öppnat jubileumsutställningen ”Samlarens passion” som presenterar ett urval av samlingens finaste verk. Museets grundare Marie-Louise (1913-1988) och Gunnar (1903-1992) Didrichsen började samla konst på 1940-talet och skapade en helhet omfattande tusen verk. Samlingen inkluderar internationell modernism, den finländska konstens mästare samt forntida kulturer. Slutresultatet av parets passion för konsten är en högst personlig samling, som nu för första gången på länge visas i en större helhet.
I samband med utställningen har museet producerat en rikligt illustrerad bok på 400 sidor om museet och dess samlingar, med texter av fil dr Erik Kruskopf. För första gången har samlingens alla tusen konstverk publicerats i sin helhet . Förutom boken har museet även producerat en katalog som innehåller enbart fotografier och uppgifter om verken.
Utställningen pågår till den 31 januari. Museet har allmän guidning på svenska söndagar kl 12.