DELA

Om Åland som experimentfält

för teknik under tsartidens sista år handlar årets Ramsdahl-föreläsning i Ålands kulturstiftelses regi. På torsdagen, den 1 mars, kl. 18.30 hålls föreläsningen i Ålands museum.
I år är det landskapsarkivarie, fil.mag. Åke Söderlund som föreläser under rubriken ”Högtflygande tankar kring Åland som teknikens högborg åren 1916-18?”
I inledningsskedet av första världskriget utgjorde Åland ett område som den militära ledningen för ryska imperiet var beredd att förlora. När kriget hade pågått ett par år utan större ansatser från fiendens sida att tillskansa sig Åland var man däremot beredd att lyfta fram sina positioner och därmed satsades stort på befästningsverk som flygstationer samt övrig teknisk infrastruktur. Ett brytningsskede i den åländska historien är nära förknippat med implementering av tekniska innovationer. Det är fråga om en infrastruktur som nedmonterades i och med att det demilitariserade Åland återupprättades, men inte desto mindre ett skede i det förflutna som skulle lämna spår i tänkande och handlingar såväl här som på andra håll.

Finlands melodifestivallåt är svenskspråkig
Pernilla Karlsson med balladen När jag blundar ska representera Finland i Eurovision Song Contest i Baku i Azerbajdzjan i vår.
Pernilla Karlssons kommer från Sjundeå kommun i Nyland. Bidraget, som var finalens enda svenskspråkiga låt, är skriven av hennes bror, ljudteknikern Jonas Karlsson.
21-åriga Karlsson slog ut Stig och Ville Eetvartti i den sista omgången i finalen av Tävlingen för ny musik i Helsingfors ishall på lördagskvällen.
Karlsson berättade i en intervju för Hufvudstadsbladet i fredags att den vinnande balladen ursprungligen skrevs till äran av mammans födelsedag i somras. Först efter det skickades den in till uttagningen.
Schlager-EM i Baku äger rum i Azerbajdzjan i slutet av maj.

Tove Janssons kända bilderbok
”Vem ska trösta Knyttet?” blir musik och drama i Nya Paviljongen i Grankulla i slutet av februari, skriver FNB.
Redan på 1970-talet komponerade Peter Lundblad en radiopjäs baserad på boken. I Nya Paviljongen uppförs en dramatiserad konsert baserad på samma historia och musik. Publiken får följa med Knyttets vandring från den mörkaste av mörka skogar, genom blommande ängar och svallande hav till kampen med den hemska Mårran och mötet med det rädda Skruttet.