DELA

Olle blir stångkapten i Badhusparken

Under onsdagen anmälde Kulturbyrån att man äntligen fått en stångkapten till Midsommarstången i Badhusparken.
Det är en veteran i dessa sammanhang, Olle Strömberg.Boksläpp i Kulturarvsstugan

Geta sockensällskap arrangerar boksläpp söndagen den 10 juni klockan 13.00. Då presenteras den nya boken Getakrönikan 4.
Platsen är Kulturarvsstugan i Olofsnäs, Geta. Skyltning finns från Getavägen vid avtag mitt emot Soltuna-avtaget.Vem skriver årets bästa snapsvisa?

De trettonde finländska mästerskapen i snapsvisekonst utlystes den 1 maj. FM avgörs söndagen den 14 oktober Ekenäs. De fem bästa visorna går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras lördagen den 17 november på restaurang Kaisaniemi i Helsingfors.
Som arrangör för den riksomfattande tävlingen står Finlandssvenska Rimakademin, FiRA, i samarbete med Finlands svenska folkmusikinstitut.
Tävlingsreglerna är de samma som tidigare: Bidragens språk är svenska. Visans text får inte vara publicerad tidigare. Skriv gärna texten till en känd melodi. Glöm inte att uppge melodin. Varje deltagare får sända in högst tre visor. En urvalsjury gallrar fram de tio bästa bidragen som behandlas anonymt. Finalisterna framför vanligtvis själva sina visor på finaldagen men kan överlåta uppgiften åt någon annan. FiRA medverkar gärna om det gäller att få tag på en lämplig ersättare. De fem bästa i tävlingen (eller deras ersättare) skall också vara beredda att delta i landskampen i november.
Bidragen sänds till Finlands svenska folkmusikinstitut, Handelsesplanaden 23 A, 65100 Vasa, eller med e-post till info@folkmusik.fi. De kan också sändas per e-post till snapsvisor@rimakademin.fi eller faxas på nummer 06-3195604. Underteckna bidragen med signatur. Namn, adress och telefonnummer uppges separat och kommer inte till urvalsjuryns kännedom.
Bidragen skall vara insända senast den 31 augusti. Mera information om snapsvisetävlingarna och om FiRA:s verksamhet finns på www.rimakademin.fi.Lunchdisco sprider sig även i Finland
Det svenska fenomenet lunchdisco har spridit sig även till Finland, skriver FNB.
Folk dansar på lunchdiscon åtminstone i Helsingfors, Tammerfors och Jyväskylä. I torsdags släppte Helsingforsarna loss på dansgolvet samtidigt som man gör det i tio andra europeiska städer.
Lunchdiscot leds av en DJ och man dansar i högst en timme. Efteråt får man även lunch och sedan går man uppiggad tillbaka till jobbet.