DELA

Ny utställning på Föglö bibliotek

Föglömuseet och Lotsmuseet har nu stängt för säsongen. På Föglö bibliotek kan utställningen ”Gladmattan” ses till och med måndagen den femte september.
Från och med torsdagen den åttonde september blir det ny utställning på biblioteket. Den heter ”Strandledes” och visar arbeten i textilcollage av Gunhild Gustafsson. Vernissage blir det torsdagen den åttonde september mellan 18 och 21. Utställningen är öppen september och oktober.


Landskapet inbjudet
till Washington

Med anledning av självstyrelsens 90-årsjubileum har Åland fått en inbjudan från finska ambassaden i amerikanska huvudstaden Washington, D.C
– Det handlar troligtvis om en utställning som ska finnas på ambassaden våren 2012 och ett besök från landskapet i samband med den, men det konkreta innehållet ska vi börja diskutera på ett möte den sjunde september, säger byråchef Jan-Ole Lönnblad.

Twitter-collage
för Utöya

En anonym grupp bestående av tio danska webbdesigners har gjort en hemsida som en gåva till det norska folket, skriver tidningen Bergens Tidende på sin hemsida. På sajten som heter Light4utoya.net finns en interaktiv världskarta som visar varifrån tweetsen om Utøya kommer. Samtidigt kan sajtbesökaren via en webbkamera se en lampa som blinkar till i två sekunder vid varje tweet. Besökaren uppmanas att twittra om Utøya för att tända ett ljus för demokrati.
– Det här är en gåva till Norge från vänner i Danmark, säger en ur designergruppen till bt.no.
Om detta skrev Dagens Nyheter på sin hemsida i fredags.


Vill ha Guggenheim-
museum på Skatudden

Guggenheim-stiftelsen kommer i en utredning att föreslå att det grundas ett Guggenheim-museum i Helsingfors, uppger stiftelsens biträdande direktör Ari Wiseman för Helsingin Sanomat. Det skriver Hufvudstadsbladet på sin hemsida.
Stiftelsen vill bygga en ny museibyggnad och att det ska ordnas en tävling om arkitekturen. Skatudden anses vara en lämplig plats för det nya museet.
– Vi har inte bundit oss till något ännu, men vi inser fördelarna med Skatudden, säger Wiseman till hs.fi.


Skådespelaren Märta
Laurent död
Märta Laurent, som varit en av de mest framstående skådespelarna inom finlandssvensk teater, är död. Hon dog på söndagen vid 91 års ålder på grund av komplikationerna som följde en sjukdomsattack som hon fick några dagar tidigare.
Laurent gjorde sin första teaterroll som 15-åring. Under sin 70 år långa karriär spelade hon främst på Svenska Teatern och Lilla Teatern, men hon gästade också Nationalteatern och gjorde flera roller inom film, tv och radio, berättar FNB.