DELA

Ny åländsk singel

De åländska ”Musikmakarna” har släppt en ny singel som de gett namnet ”En sång om sommaren”.
– Det är en trall- och dansvänlig låt som handlar om att putsa upp båten inför sommaren och åka ut på havet och koppla av. Något som de flesta ålänningar gör på våren och sommaren, skriver Musikmakarna i ett pressmeddelande.
På hemsidan hemsidan med adressen http://www.musikmakarna.com kan man lyssna på låten.

Litteraturdagarnas kvällsprogram har
ännu en del platser lediga. Projektledare Isabella Sarling meddelar att det ännu finns biljetter kvar till fredagens program ”Scenkväll med Forsell” Nu säljer man också de biljetter till lördagskvällens litterära supé som inte blivit utlösta.

Nationalmuseum i Stockholm
öppnar den 10 maj ”Slow Art”, en utställning där teknik, material och mödosamma arbetsprocesser har getts en särskild betydelse. Det handlar om att göra saker väl istället för snabbt, om kvalitet istället för kvantitet.
Det är få som inte blir berörda av ting som är gjorda med stor skicklighet och omsorg. I äldre tid var hantverksskicklighet något eftersträvansvärt. Sedan industrialismens etablering under 1900-talets första hälft har denna förmåga inte tillmätts samma höga värde. Istället har rationella och tidsbesparande processer varit eftersträvansvärda mål för många i det moderna västerländska samhället.
– Slow Art handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser. Liksom övriga Slow-rörelser är Slow Art ett relativt marginellt fenomen. Men det är intressant eftersom det presenterar perspektiv på vår tillvaro, skriver museet.

Nationaloperan i Helsingfors
uppför, efter en paus på över femtio år, Claude Debussys ”Pelléas och Mélisande”. Verket har tidigare framförts endast fem gånger på Nationaloperan år 1958, och då var språket finska. Denna gång tolkas ”Pelléas och Mélisande” på franska av en grupp solister som hör till de bästa i världen: tenoren Topi Lehtipuu axlar rollen som Pelléas, barytonen François Le Roux rollen som Golaud och mezzosopranen Angelika Kirchschlager rollen som Mélisande, skriver operan i sin information kring föreställningen.
För regin och scenografin står Marco Arturo Marelli, och kostymerna har designats av Dagmar Niefind. Denna duo har tidigare satt upp Pelléas och Mélisande vid Deutsche Oper i Berlin, där deras produktion fick idel lovord av kritikerna.
Premiär är det den 23 mars.