DELA

Nu är det dags att sjunga in

till Musikinstitutets körer som snart drar igång verksamheten för hösten. Det finns i år tre olika körer att välja på: Subito 7-9 år, Singoalla 10-13 år och Capella Vocalis 14 år och uppåt. Körerna sjunger sånger av alla slag och siktar in sig på ett par konserter varje termin. Nu i höst blir det främst FN-konsert och Lucia-konsert, men det kan dyka upp något annat mindre projekt också. Ledare för körerna är Elisabeth Karlsson.
Terminen startar vecka 34 med insjungningar för nya körsångare. Måndag den 23 augusti Singoalla kl 16.30-17.30, Capella Vocalis 17.45-19.15, tisdag den 24 augusti Subito kl 17.00-17.45. Vecka 35 sätter körövningarna igång på riktigt.



Söderströms förlag
nya läromedelschef

från och med denna vecka är filosofie magister Petra Bredenberg, 34. Bredenberg har senast jobbat som lektor i modersmål och litteratur samt religion vid gymnasiet Lärkan i Helsingfors.
– Jag vill hjälpa lärare och elever att förena nytta med nöje. Det ska vara roligt att lära sig, men samtidigt är det pedagogiken som är det viktiga på alla stadier i våra skolor. Lusten att lära ska möta utmaningar som stimulerar eleverna och får dem att känna att de utvecklas och lär sig nya fakta och nya sätt att se på världen, säger Bredenberg i ett pressmeddelande.
Bredenberg tar över efter Kenneth Nykvist som får ansvar för marknadsföringen av läromedel.



Audition för Zholdaks Vanja
på Klockriketeatern

i Helsingfors ordnas den 12 och 13 oktober i år. Repetitionerna för ”Morbror Vanja” startar under våren och premiären beräknas till slutet av oktober 2011.
Det man vet redan nu är att det blir en Tjechov uppdaterad enligt Zholdak och 2010-talet. Efter en spelsäsong på Dianascenen i Helsingfors planerar teatern en internationell turné under åren 2012-2013.
Den ukrainske regissören Andriy Zholdak är utbildad i Moskva, men numera bosatt i Berlin. Han är en av Europas främsta regissörer, prisbelönt och kontroversiell. Hans teater är explosiv, fysisk och skarp i sin analys. Den är radikal och provocerande. Hans arbetsmetod är krävande för teamet, men bottnar i en stor kärlek till skådespelarkonsten, skriver Klockriketeatern i ett pressmeddelande.



Den finska filmen
”Den nakne mannen”

(Miesten vuoro, 2010) i regi av Mika Hotakainen och Joonas Berghäll, är invigningsfilm på de finska filmdagarna Yksi, kaksi, filmi som pågår 19-22 augusti på biografen Sture.
Nio finska filmer visas på finska filmdagarna i Stockholm 20–22.8.2010. Filmfestivalen Yksi Kaksi Filmi anordnas av Finlands Filmstiftelse i samarbete med Finlandsinstitutet. Filmernas tema rör sig kring familjeförhållanden.
I ”Den namne mannen” talar nakna finska män i bastun direkt från hjärtat och i värmen från rostiga kaminer renar de sig själva både fysiskt och mentalt. Medverkande i filmen är Mikko Rissanen, Kari Tenhunen, Petri Koskinen och Janne Putkonen.